Desszert és kávékülönlegesség egyben: jegeskávé alaprecept
Nyáron, kánikulában a jegeskávé kitűnő frissítő, sokféleképp ízesíthető. Öt összetevő szükséges hozzá: főzött presszókávé vagy instant kávé, tej, cukor (méz vagy édesítőszer), jégkocka, jégkrém/fagylalt. Növényi tejjel is elkészíthető: a szója- vagy a rizstejet ajánljuk hozzá, ezeknek semleges az ízük, de mandula-, zab- vagy kókusztejjel is kipróbálható. A jegeskávéhoz nemcsak a vaníliafagyi illik, csokifagylalttal is elkészíthető. Többféle jégkrémet is beszerezhetünk erre a célra, ha nem akarunk nagyobb kiszerelésű dobozos fagylaltra beruházni.
Alaprecept
Hozzávalók 2 személyre
2 dl frissen főzött presszókávé kihűtve (ha instant kávéból készítjük a kávét oldjuk pár evőkanál forró vízben és ezután keverjük el hideg vízben)
1 dl tej
2 gömb fagyi
cukor / édesítő ízlés szerint
3-4 jégkocka
A hozzávalókat öntsük shakerbe és alaposan rázzuk össze. Ha nincs shaker, turmixgépben elegyítsük. Ha a turmixgépnek nincs jégaprító funkciója, a jégkockákat szervírozáskor tegyük a poharakba. Ha tartalmasabb és mutatós desszertitalt szeretnénk, tejszínhabot vagy habosított tejet is adagolhatunk a poharakba, a kávéra, erre jöhet az öntet, a csokireszelék.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.