Karamellizált körtekrémleves

Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, behűtve és melegen is finom.

Hozzávalók

6 érett körte

3 evőkanál cukor

0,5 dl fehér rum (opcionális)

2 lime vagy citrom

kevés kardamom

1 csipet só

mentalevél

víz

korte_kremleves2

Elkészítés

A körtéket mossuk meg, kockázzuk fel, facsarjuk rá egy lime-nak a levét.

A cukrot egy lábasban karamellizáljuk: olvasszunk fel fél evőkanál vízzel és forraljuk fel. Ha eléri az aranybarna színt, öntsünk hozzá 1 dl tejszínt és a rumot (óvatosan, mert a karamell megszilárdul-összeugrik, vigyázzunk a forró gőzzel).

Ha elolvadt a karamell, tegyük bele a körtéket és pároljuk benne puhára (5-6 perc).

A körtéket öntsük fel 6 deci vízzel, adunk hozzá 5-6 szem kardamomt, csipetnyi sót és forraljuk össze.

Botmixerrel turmixoljuk krémesre, majd öntsük hozzá a maradék tejszínt, reszeljünk bele lime-héjat, adjuk hozzá a kifacsart levét és melegítsük össze.

Nem szükséges sűríteni. Érdemes közben kóstolgatni, ha nem találjuk elég édesnek, édesíthetjük.

Egy körtét kockázzunk fel, csepegtessük rá  lime- vagy citromlevet, majd tálaláskor tegyük a kész levesbe. Epres balzsamecetkrémmel locsoltam meg fogyasztás előtt. 

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi, Csak mert szeretem – Kreatív Gasztroblog

hirdetés
1 válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 3 =

hirdetés