Karamellizált körtekrémleves
Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, behűtve és melegen is finom.
Hozzávalók
6 érett körte
3 evőkanál cukor
0,5 dl fehér rum (opcionális)
2 lime vagy citrom
kevés kardamom
1 csipet só
mentalevél
víz
Elkészítés
A körtéket mossuk meg, kockázzuk fel, facsarjuk rá egy lime-nak a levét.
A cukrot egy lábasban karamellizáljuk: olvasszunk fel fél evőkanál vízzel és forraljuk fel. Ha eléri az aranybarna színt, öntsünk hozzá 1 dl tejszínt és a rumot (óvatosan, mert a karamell megszilárdul-összeugrik, vigyázzunk a forró gőzzel).
Ha elolvadt a karamell, tegyük bele a körtéket és pároljuk benne puhára (5-6 perc).
A körtéket öntsük fel 6 deci vízzel, adunk hozzá 5-6 szem kardamomt, csipetnyi sót és forraljuk össze.
Botmixerrel turmixoljuk krémesre, majd öntsük hozzá a maradék tejszínt, reszeljünk bele lime-héjat, adjuk hozzá a kifacsart levét és melegítsük össze.
Nem szükséges sűríteni. Érdemes közben kóstolgatni, ha nem találjuk elég édesnek, édesíthetjük.
Egy körtét kockázzunk fel, csepegtessük rá lime- vagy citromlevet, majd tálaláskor tegyük a kész levesbe. Epres balzsamecetkrémmel locsoltam meg fogyasztás előtt.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi, Csak mert szeretem – Kreatív Gasztroblog
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.