Húsos rakott cukkini
Ízletes, tartalmas egytálétel. Ha sütés után kicsit hagyod pihenni, könnyen szeletelhető, szépen elkülönülnek a színes rétegek.
Hozzávalók közepes (33×19 cm) jénai tálhoz
25 dkg hosszú szemű rizs
40-50 dkg darált marhahús
1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
2 zúzott fokhagyma + 1 a tejföl ízesítéséhez
2-3 cukkini megmosva, apróra reszelve (a zsenge cukkini héjastól felhasználható)
1 nagy paradicsom apróra vágva
1 ek apróra vágott bazsalikom, oregánó, kakukkfű keveréke
1 kis konzerv sűrített paradicsom
3 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt (Trappista, Ementáli, Cheddar – vegyesen is lehet)
só, bors, őrölt paprika
olívaolaj
Elkészítés
A rizst a szokásos módon készítsd el, főzd vagy párold puhára.
A húsos raguhoz kevés olívaolajon dinszteld meg a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, add hozzá a darált húst, az apróra vágott paradicsomot, sózd, borsozd, fűszerezd, fedő alatt párold pár percig, majd add hozzá a paradicsomszószt és párold további 4-5 percig. Ha kész, tedd félre.
A cukkinit reszeld le, sózd meg.
A tejfölben keverd el a zúzott fokhagymát.
Állítsd össze a rakott cukkinit: olívaolajjal vékonyan kikent jénai tálban egyenletesen terítsd szét a rizs felét.
A rizsre rétegezd egyenletesen a húsos ragut.
A ragun terítsd szét a rizs maradékát, erre pedig rétegezd a reszelt cukkinit (nyersen).
A cukkinit locsold meg a fokhagymás tejföllel és szórd meg reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd aranybarnára. Sütési idő: 25-30 perc.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.