Virslis vöröslencse saláta
A vöröslencsének a legtöbb hüvelyeshez hasonlóan magas a rosttartalma, ami hozzájárul szervezetünk egészséges- elsősorban emésztőrendszerünk – működéséhez. Rendszeres fogyasztása felgyorsítja testünk méregtelenítő folyamatait is.
Vitamintartalma is kiemelkedő. Többek között A,- és E-vitaminból, valamint különböző B-vitaminokból tartalmaz számottevő mennyiségét. Nyomelemekben is gazdag, található benne cink, magnézium, foszfor, kálium és vas; folsavat, rezet és omega-6 zsírsavat is tartalmaz. Előnye továbbá, hogy a legtöbb hüvelyessel ellentétben a vöröslencse könnyen emészthető, nem puffaszt.
A virslis vöröslencse saláta gyorsan elkészíthető. Igazán ízletes, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
20 dkg vörös lencse
2 pár jófajta virsli
1 kisebb lila hagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 ek dijoni mustár
1/2 dl extra szűz olíva
1 lime leve
1 tk méz
2 ek fehér balzsamecetkrém
1 kk szárított csili paprika
1 kk szárított oregánó
1 kk citrombors
só
főzővíz (só, ecet, babérlevél, víz)
Elkészítés
A lencsét öblítsük át hideg vízzel, majd egy kisebb lábasban forraljunk vizet. A vizet sózzuk, kevés ecettel és 3 babérlevéllel ízesítünk. A forrásban lévő vízbe öntsük a lencsét és kb. 8 percig főzzük – a lencse maradjon kissé roppanós. Öntsük le róla a főzővizet.
A virsliket főzzük meg, majd karikázzuk fel.
Készítsük el a salátaöntetet: egy tálba öntsünk olívaolajat, dijoni mustárt, mézet, 1 lime kifacsart levét, fehér balzsamecetkrémet, 1 gerezd zúzott fokhagymát. Keverjük egyneművé. Ízesítsük szárított oregánóval, csilivel és citromborssal.
A lilahagymát vágjuk apró kockákra és keverjük össze a még langyos lencsével és virslivel. A petrezselymet aprítsuk fel, keverjük a lencséhez.
Végül öntsük le a salátaöntettel, keverjük össze. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.