Sajtkrémes szalámis pizza Rita konyhájából
Hozzávalók
500 g liszt
280 ml víz
3+2+4 evőkanál extra szűz olívaolaj
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1+1/2 kávéskanál só
Feltét
Sajtkrém, téliszalámi, újhagyma, reszelt trappista sajt
A pizzatészta elkészítése
Egy edényben keverd össze a langyos víz felét (kb. 140 ml), 3 evőkanál extra szűz olívaolajat, egy kávéskanál cukrot és az élesztőt (2,5 dkg). Hagyd kb. 5 percig dolgozni, amíg az élesztő megemelkedik.
Közben egy nagyobb tálba vagy kelesztő tálba szitáld a lisztet, keverj hozzá egy kávéskanál sót. A közepében hagyj egy kis mélyedést, és ha feljött az élesztő, öntsd bele az élesztős vizet.
Keverd el a lisztet és a vizet, add hozzá a langyos víz másik felét (kb. 140 ml). Ha nagyjából összeállt, borítsd ki a munkapultra és kezdd el dagasztani. A pizzatésztát kenyérsütő gépbe is teheted – egyszerű dagasztóprogramra. Én kézzel szoktam csinálni, ez 10 perc intenzív munka, de egy kis mozgás nem árt.
A nyers pizzatészta akkor jó, ha nem ragad a kezedre, de tapintásra enyhén nedves. A liszt minőségétől, de még a konyhád páratartalmától is függ, hogy fél kg liszthez pontosan mennyi víz kell. Ha túl száraznak tűnik (nem nedves a tapintása), akkor adj hozzá még egy kis vizet, ha viszont ragad, akkor lisztet.
Egy dagasztó tálat (vagy bármilyen nagy tálat) kenj ki kb. 2 evőkanál olívaolajjal, és tedd bele a tésztát. Takard le, és langyos helyen hagyd pihenni legalább másfél órát, amíg nagyon szépen fel nem jön.
Én 24 cm-es átmérőjű lapot használok sütéshez. Ebből az adagból négyet tudok elkészíteni. Tehát a tésztát 4 felé szedem és kinyújtom megfelelő nagyságra. Mi a fehér pizzát szeretjük, tehát nálunk mindig sajtkrém az alap, erre került a téliszalámi, az újhagyma és a reszelt trappista.
Forró sütőben 7-10 perc alatt megsül.
A recept forrása: www.rantotthuswokban.bmintbalazs.com. Fotók: Babicz Rita
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.