A franciák mindennapi kenyere: így készül a tökéletes bagett!

A franciák ropogós, hosszúkás fehér kenyerét házilag is elkészíthetjük.

Hozzávalók

200 g finomliszt

250 g víz (normál hőmérséklet)

20 g friss élesztő

1 mk cukor

50 g joghurt

150 g víz

5 g friss élesztő

2 tk só

600 g finomliszt

Elkészítés

bagett4A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és a közepébe öntsük a vizet. Morzsoljunk bele 2 g élesztőt, alaposan keverjük össze.

Fedjük le a tálat, s hagyjuk egy órán át szobahőmérsékleten. Ha a keverék habos, erjedt, hozzáadhatjuk a többi összetevőt: a joghurtot, a maradék vizet, a maradék friss élesztőt a joghurttal, a többi vízzel, a maradék 3 g friss élesztőt, a sót és még kb. 600 g átszitált lisztet. Állítsuk össze a tésztát.

A tálban hagyjuk negyed óráig pihenni, majd gyúrjuk át és formáljunk belőle cipót.

Takarjuk le és kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát osszuk négy részre, és formáljuk hosszúkásra, bagett alakúra.

A bagetteket tegyük sütőpapírral borított sütőrácsra szellősen, hogy ne érjenek, ne ragadjanak össze sütés közben.

Hagyjuk kb. fél órát pihenni, kelni. Közvetlenül sütés előtt éles késsel hosszában metsszük be a tetejüket.

 

Hideg sütőben kezdjük sütni 200-as hőfokon. Érdemes egy deci vizet önteni egy tepsibe, s ezt a sütő alsó részébe tenni.

bagett5

A bagettek fél óra alatt ropogósra sülnek.

Amikor kiemeljük őket a sütőből, permetezzük le kevés vízzel.

 

Fotók, recept: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + kilenc =

hirdetés