A franciák mindennapi kenyere: így készül a tökéletes bagett!
A franciák ropogós, hosszúkás fehér kenyerét házilag is elkészíthetjük.
Hozzávalók
200 g finomliszt
250 g víz (normál hőmérséklet)
20 g friss élesztő
1 mk cukor
50 g joghurt
150 g víz
5 g friss élesztő
2 tk só
600 g finomliszt
Elkészítés
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és a közepébe öntsük a vizet. Morzsoljunk bele 2 g élesztőt, alaposan keverjük össze.
Fedjük le a tálat, s hagyjuk egy órán át szobahőmérsékleten. Ha a keverék habos, erjedt, hozzáadhatjuk a többi összetevőt: a joghurtot, a maradék vizet, a maradék friss élesztőt a joghurttal, a többi vízzel, a maradék 3 g friss élesztőt, a sót és még kb. 600 g átszitált lisztet. Állítsuk össze a tésztát.
A tálban hagyjuk negyed óráig pihenni, majd gyúrjuk át és formáljunk belőle cipót.
Takarjuk le és kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát osszuk négy részre, és formáljuk hosszúkásra, bagett alakúra.
A bagetteket tegyük sütőpapírral borított sütőrácsra szellősen, hogy ne érjenek, ne ragadjanak össze sütés közben.
Hagyjuk kb. fél órát pihenni, kelni. Közvetlenül sütés előtt éles késsel hosszában metsszük be a tetejüket.
Hideg sütőben kezdjük sütni 200-as hőfokon. Érdemes egy deci vizet önteni egy tepsibe, s ezt a sütő alsó részébe tenni.
A bagettek fél óra alatt ropogósra sülnek.
Amikor kiemeljük őket a sütőből, permetezzük le kevés vízzel.
Fotók, recept: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.