Így készül a madeleine, a franciák kedvenc teasütije
A madeleine-t Proust tette világhírűvé, Az eltűnt idő nyomában című művében fontos szerepet szán a kis aprósüteménynek. A madeleine története a legenda szerint akkor kezdődött, mikor egy francia lány, Madeleine, megajándékozta a kis sütikkel Stanislaw Lezczynskit, Lotaringia hercegét. A hercegnek annyira ízlett a sütemény, hogy lelkesen kínálni kezdte vele lányát is, aki XV.Lajos felesége volt. A madeleine-ek népszerűsége ekkor kezdett felfelé ívelni, majd meghódította egész Franciaországot. Ehhez jött még Proust hatása, mely meghozta a világhírt is a kagyló alakú kis piskótafalatkáknak.
A madeleine sütőformában készül. Igazi vendégváró sütemény, melyet langyosan ajánlott tálalni – tíz perc alatt összeállítható, hamar megsül.
Hozzávalók
3/4 bögre sima liszt
1/2 teáskanál sütőpor
2 nagy tojás
1/2 bögre cukor
2 teáskanál citrom reszelt héja, vagy narancshéj
2 teáskanál vanília aroma
8 (113 gr) evőkanál lágy vaj
Elkészítés
A madeleine sütőformát vajazzuk ki. Miután a tojást kikevertük a cukorral (2-3 perces művelet), adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport, majd a lágy vajat. Keverjük össze. Fedjük le a tálat, legalább 3 órára tegyük hűtőbe, vagy egy teljes éjszakára. (Azonnal is megsüthető, de jót tesz neki a pihentetés.)
A tésztát evőkanállal adagoljuk, a kagylóformákat ne teljesen, hanem a magasságuk 3/4-éig töltsük meg. 200 Celsius-fokon előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsülnek. Ne süssük túl, maradjon világos a színük!
Erika másként ismeri a francia sütemény történetét.
– A recept a párizsi Lerch cukrászdából származtatható, melynek vezetője André Lerch. A kagyló formájú francia süti története 1551-re nyúlik vissza. A cukrász a legenda szerint hajóra szállt, a feleségét egyedül hagyva. A cukrászdát ekkor meglátogatta egy fiatal férfi, s a nő kérésére ott is maradt. Ám a férj váratlanul hazatért, s persze nem örült a vendégnek. Megfenyegette: megöli, ha nem süt 18 süteményt egy órán belül. A feleség és a fiú fohászkodni kezdtek Szent Magdalénához (Saint Mary Magdalen-hez). A Szent megjelent, és az ő sugallatára kreáltak 18 kagyló formájú sütit. Mielőtt Szent Magdaléna távozott, a fiatal férfit jó útra térítette. A cukrász megbocsátott, s mindenki boldogan élt, míg meg nem halt.
Recept, fotó: Árvai Erika
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.