Így készül a madeleine, a franciák kedvenc teasütije

A madeleine-t Proust tette világhírűvé, Az eltűnt idő nyomában című művében fontos szerepet szán a kis aprósüteménynek. A madeleine története a legenda szerint akkor kezdődött, mikor egy francia lány, Madeleine, megajándékozta a kis sütikkel Stanislaw Lezczynskit, Lotaringia hercegét. A hercegnek annyira ízlett a sütemény, hogy lelkesen kínálni kezdte vele lányát is, aki XV.Lajos felesége volt. A madeleine-ek népszerűsége ekkor kezdett felfelé ívelni, majd meghódította egész Franciaországot. Ehhez jött még Proust hatása, mely meghozta a világhírt is a kagyló alakú kis piskótafalatkáknak.

A madeleine sütőformában készül. Igazi vendégváró sütemény, melyet langyosan ajánlott tálalni – tíz perc alatt összeállítható, hamar megsül.

Hozzávalók

3/4 bögre sima liszt

1/2 teáskanál sütőpor

2 nagy tojás

1/2 bögre cukor

2 teáskanál citrom reszelt héja, vagy narancshéj

2 teáskanál vanília aroma

8 (113 gr) evőkanál lágy vaj

Elkészítés

A madeleine sütőformát vajazzuk ki. Miután a tojást kikevertük a cukorral (2-3 perces művelet), adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport, majd a lágy vajat. Keverjük össze. Fedjük le a tálat, legalább 3 órára tegyük hűtőbe, vagy egy teljes éjszakára. (Azonnal is megsüthető, de jót tesz neki a pihentetés.)

A tésztát evőkanállal adagoljuk, a kagylóformákat ne teljesen, hanem a magasságuk 3/4-éig töltsük meg. 200 Celsius-fokon előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsülnek. Ne süssük túl, maradjon világos a színük!

Erika másként ismeri a francia sütemény történetét.

– A recept a párizsi Lerch cukrászdából származtatható, melynek vezetője André Lerch. A kagyló formájú francia süti története 1551-re nyúlik vissza. A cukrász a legenda szerint hajóra szállt, a feleségét egyedül hagyva. A cukrászdát ekkor meglátogatta egy fiatal férfi, s a nő kérésére ott is maradt. Ám a férj váratlanul hazatért, s persze nem örült a vendégnek. Megfenyegette: megöli, ha nem süt 18 süteményt egy órán belül. A feleség és a fiú fohászkodni kezdtek Szent Magdalénához (Saint Mary Magdalen-hez). A Szent megjelent, és az ő sugallatára kreáltak 18 kagyló formájú sütit. Mielőtt Szent Magdaléna távozott, a fiatal férfit jó útra térítette. A cukrász megbocsátott, s mindenki boldogan élt, míg meg nem halt.

Recept, fotó: Árvai Erika

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × egy =

hirdetés