Nem kell gyúrni! Fahéjas rakott zsemle szilvakompóttal

Pár darab szikkadt zsemléből laktató finomságot süthetünk. Hálás desszert, mert nem kell gyúrni, s olyan hozzávalókból készül, melyekből általában mindig van otthon. Levessel főételként és desszertként is fogyasztható. Nagymama receptje.

Hozzávalók egy közepes tepsihez

5-6 db szeletelt szikkadt zsemle

kb. 5 dl tej

8 dkg kristálycukor (édesítőszerrel vagy nyírfacukorral is elkészíthető)

1 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál őrölt fahéj

1 evőkanál porcukor

4 tojás

szilvakompót (8-10 szem szilva)

szilvalekvár (eperlekvárt használtunk)

vaj a tepsi kikenéséhez

1 evőkanál zsemlemorzsa a tepsi szórásához

 

Elkészítés

A száraz zsemléket szeleteljük kb. 1 centi vastagra.

A tejet langyosítsuk meg, keverjük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját. A fehérjét tegyük keverőtálba. A tojásos tejet kézi habverővel keverjük egyneművé. Egy mély tepsit vagy sütőtálat (jénai is jó) kenjünk meg vékonyan vajjal, szórjunk rá zsemlemorzsát.

A szeletelt zsemléket áztassuk a tejbe rövid időre. Hamar magába szívja a tojásos cukros tejet, ügyeljünk arra, hogy a zsemleszeletek ne essenek szét.

Az áztatott zsemlét szorosan egymás mellé helyezzük a tepsibe (három zsemleréteg kerül bele). Ha az első sort kiraktuk, szórjuk meg fahéjas porcukorral.

Következhet a második réteg, amit ismét megszórunk cukros fahéjjal és szórjunk rá felezett szilvát – nagyon jó hozzá a kompót, de jól érett szilvát is használhatunk idényben hozzá.

A harmadik zsemlerétegre nem kell fahéjas cukor és szilva sem.

Előmelegített sütőben, 180-as hőfokon süssük kb. 25 percig.

Közben verjük nagyon kemény habbá a tojásfehérjét kevés cukorral. A habhoz adjunk kb. 3 evőkanál szilvalekvárt (mi házi eperlekvárt használtunk).

Vegyük ki a sütőből a rakott zsemlét és a tojáshabot kenjük a tetejére. Tegyük ismét a sütőbe és süssük még kb. 10 percig. Akkor jó, ha a tojáshab aranybarna színt kap.

Kompóttal tálaljuk.

Régi, klasszikus házi édesség – gyerekkori emlékeket idéz -, újrahasznos desszertnek is nevezhetnénk. Érdemes elkészíteni!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 6 =

hirdetés