Nem kell gyúrni! Fahéjas rakott zsemle szilvakompóttal
Pár darab szikkadt zsemléből laktató finomságot süthetünk. Hálás desszert, mert nem kell gyúrni, s olyan hozzávalókból készül, melyekből általában mindig van otthon. Levessel főételként és desszertként is fogyasztható. Nagymama receptje.
Hozzávalók egy közepes tepsihez
5-6 db szeletelt szikkadt zsemle
kb. 5 dl tej
8 dkg kristálycukor (édesítőszerrel vagy nyírfacukorral is elkészíthető)
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál őrölt fahéj
1 evőkanál porcukor
4 tojás
szilvakompót (8-10 szem szilva)
szilvalekvár (eperlekvárt használtunk)
vaj a tepsi kikenéséhez
1 evőkanál zsemlemorzsa a tepsi szórásához
Elkészítés
A száraz zsemléket szeleteljük kb. 1 centi vastagra.
A tejet langyosítsuk meg, keverjük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját. A fehérjét tegyük keverőtálba. A tojásos tejet kézi habverővel keverjük egyneművé. Egy mély tepsit vagy sütőtálat (jénai is jó) kenjünk meg vékonyan vajjal, szórjunk rá zsemlemorzsát.
A szeletelt zsemléket áztassuk a tejbe rövid időre. Hamar magába szívja a tojásos cukros tejet, ügyeljünk arra, hogy a zsemleszeletek ne essenek szét.
Az áztatott zsemlét szorosan egymás mellé helyezzük a tepsibe (három zsemleréteg kerül bele). Ha az első sort kiraktuk, szórjuk meg fahéjas porcukorral.
Következhet a második réteg, amit ismét megszórunk cukros fahéjjal és szórjunk rá felezett szilvát – nagyon jó hozzá a kompót, de jól érett szilvát is használhatunk idényben hozzá.
A harmadik zsemlerétegre nem kell fahéjas cukor és szilva sem.
Előmelegített sütőben, 180-as hőfokon süssük kb. 25 percig.
Közben verjük nagyon kemény habbá a tojásfehérjét kevés cukorral. A habhoz adjunk kb. 3 evőkanál szilvalekvárt (mi házi eperlekvárt használtunk).
Vegyük ki a sütőből a rakott zsemlét és a tojáshabot kenjük a tetejére. Tegyük ismét a sütőbe és süssük még kb. 10 percig. Akkor jó, ha a tojáshab aranybarna színt kap.
Kompóttal tálaljuk.
Régi, klasszikus házi édesség – gyerekkori emlékeket idéz -, újrahasznos desszertnek is nevezhetnénk. Érdemes elkészíteni!
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.