Kakaós-kókuszos bögrés süti „zebra módszerrel”
Gyorsan összeállítható látványos finomság. A kókuszos világos tésztában szép rajzolatot képez a kakaós-étcsokis massza. A titka az ún. zebra módszer.
Hozzávalók
1 bögre liszt (2,5 dl)
1 bögre kókuszreszelék
2/3 bögre cukor
1 csipet só
1 bögre tej
2/3 bögre étolaj
1 tojás
1/2 cs sütőpor
1 ek kókuszaroma v. kókuszlikőr
2 tk kakaó
2-3 dkg reszelt étcsoki
1 ek tej
1 tk cukor
Elkészítés
A száraz hozzávalókat mérd ki egy tálba és keverd össze.
Add hozzá a folyékony összetevőket, a tojást, kevés kókuszaromát, -kivonatot vagy kókuszlikőrt, ezzel fokozható a kókuszos ízélmény.
Keverd egyneművé a tésztát.
Egy másik keverőtálba kanalazd át a massza felét.
Az egyik feléhez adj 2 teáskanál kakaót, 1 evőkanál cukrot, reszelj hozzá 2-3 dkg étcsokit és evőkanálnyi tejjel lazítsd fel.
Egy 18 cm átmérőjű kerek tortaformát kenj ki olajjal vagy vajjal.
A két különböző színű masszát kanalanként tedd a formába. Az első kanállal a forma közepébe tégy egy kupacot, majd a másik színből ennek a kupacnak a közepébe tégy 1 kanállal és így folytasd, amíg tart a tészta.
A sütőt melegítsd elő 165 fokra (légkeverés funkción). A formát óvatosan ütögesd a pulthoz, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta.
Sütési idő kb. 40 perc. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe átsült-e.
Megsüthető kisebb – 20×20 centis – négyzet formájú tepsiben is – ez esetben csökken a sütési idő, laposabb sütit kapunk.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.