Almás, sült pudingos kosárka
Omlós linzertészta az alapja, melyből legutóbb mintázott kekszet készítettünk. A nyers tészta hűtőben napokig tárolható, nemcsak kekszet süthetünk belőle. Ezúttal almás-vaníliás kosárkához használtuk fel.
Hozzávalók a tésztához kb. 12 darab kosárkához
12,5 dkg finomliszt
10 dkg enyhén puha vaj
5 dkg porcukor
késhegynyi tengeri só
1 tojássárgája
1/2 rúd vanília kikapart magjai (vagy fél zacskó bourbon vaníliás cukor)
Almatöltelékhez
5-6 közepes alma
1 tk fahéj
2 ek porcukor
Pudinghoz
4 dl tejből főzzünk sűrű pudingot (tejszín vagy vanília ízű puding illik hozzá)
Elkészítés
Az almákat hámozzuk meg, reszeljük le, adjuk hozzá a cukrot, az őrölt fahéjat és pároljuk meg.
A pudingot főzzük meg, 5 deci tej helyett 4 deci tejet használjunk.
A tészta. A munkafelületre halmozzuk a lisztet, egy mélyedést formázunk a közepén. A vajat beledaraboljuk. Rászórjuk a sót és a porcukrot. Ujjainkkal összedolgozzuk a vajat a cukorral, a sóval és némi liszt is kerülhet hozzá. Hozzáadjuk a tojássárgákat, amiben elkevertük a vanília magjait. Összedolgozzuk a vajas morzsalékkal, végül beledolgozzük az összes lisztet.
A homogén tésztát a tenyerünkkel többször nyomkodjuk meg (magunktól távolítva a tésztát), hogy teljesen sima legyen. Folpackba csomagolva tegyük a fagyasztóba 20 percre. (A jól becsomagolt tészta eláll a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hétig.)
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk nagyjából 5 milliméter vastagságúra, majd nagyobb kerek kiszúróval szúrjunk belőle köröket (hullámos szélű kiszúrót használtunk).
A muffinsütőt háztartási papírtörlővel kenjük át olajjal (vagy használjunk ecsetet). A kiszúrt tésztákat igazítsuk a muffin formába.
Mindegyikbe tegyünk kb. 2 evőkanál párolt almát, a tetejére pedig 1-1,5 evőkanál pudingot.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 12-15 percig.
Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, mivel a tészta melegen puha, könnyen törik.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Mintás kekszet is süthetünk a tésztából
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.