Mázas almás pite pirított mandulával vagy zabpehellyel
Ennek az almás pitének az a különlegessége, hogy sütés után felforrósított sárgabaracklekvárral kenjük meg, a lekvár fényes és ízletes mázat képez rajta, amit megszórhatunk pirított mandulaszeletekkel vagy cukorban aranybarnára pirított zabpehellyel.
Hozzávalók
– 28 centi átmérőjű pitesütő formához vagy tortaformához –
A tésztához
15 dkg finomliszt
10 dkg apró szemű zabpehely
4 dkg darált mandula
10 dkg sertészsír (vagy vaj. érdemes kipróbálni sertészsírral, finom omlós tészát kapunk)
1 tojássárgája
1 ek tejföl
1 mk sütőpor
8 dkg porcukor
csipetnyi só
A töltelékhez
5-6 nagyobb alma
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
cukor ízlés szerint
2-3 ek apró szemű zabpehely
kb. 5 ek. sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze vagy robotgépben/aprítógépben állítsuk össze. Tegyük a hűtőbe kb. egy órára.
Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, majd vágjuk cikkelyekre. Hasznos eszköz ehhez az almaszeletelő.
Tegyük egy tálba az almacikkelyeket, szórjuk meg fahéjjal, vaníliás cukorral és cukrozzuk ízlés szerint. Jól forgassuk össze. Ne hagyjuk állni a tölteléket, azonnal kiteríthetjük a tésztára.
A hűtött tésztát nyújtsuk kb. 3-4 milliméter vastagságúra, majd tegyük a kivajazott pite- vagy tortaformába úgy, hogy kb. 2 centis perem jusson a tésztából egyenletesen a sütőforma oldalára.
A tésztára szórjunk apró szemű zabpelyet, egyenleseten oszlassuk el a tészta felületén.
A tölteléket terítsük szét a tésztán körkörösen.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 25-30 percig.
Közben a baracklekvárt 2 evőkanál vízzel egy lábasban folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Ezzel kenjük meg a kisütött pitét.
Kínálás előtt meghinthetjük porcukorral és pirított mandulaszeletekkel vagy pirított zabpehellyel. Nagyon jó ízt ad a zabpehelynek, ha 1 evőkanál cukorral aranybarnára pirítjuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.