Válj önmagad mentorává! Az önismeret útján, élvezetesen és játékosan

Önismeretre mindenkinek szüksége van, nélküle nehezen boldogulunk az életben. Ha nem vagyunk tisztában az értékeinkkel, akkor nem tudjuk használni őket, és ha nem ismerjük a gyengeségeinket, akkor nem látjuk melyik az a terület, ahol a fejlődésre kell összpontosítanunk. Ahhoz, hogy saját szerepeinket, belső motivációinkat tisztábbam lássuk, át kell tekintsük személyiségünk összetevőit. Mélyebb önismerettel tisztábban láthatjuk a határainkat, a lehetőségeinket és a hatásunkat másokra.

Jobban megismerni önmagunkat segít felismerni és tudatosítani az értékeinket, céljainkat, vágyainkat és persze a korlátjainkat is, ezek ismeretében pedig könnyebb meghatározni a helyünket a szociális környezetünkben. Személyiségünk gyökerei a gyermekkori élményeinkhez kapcsolódnak. Gyermekként azon nézőpontok alapján definiáltuk önmagunkat, amelyet a környezetünk mutatott nekünk. Kisiskolásként ez főleg az iskolai teljesítményünk alapján történt. Kamaszként és felnőttként már nagyobb hangsúlyt kapnak a belső értékek önmagunk meghatározásában és egyre több fenntartással fogadjuk a kívülről érkező ítéleteket.

Az, hogy milyennek értékeljük magunkat, és hogy a környezetünk milyennek ítél bennünket, szinte sohasem egyezik meg, és ez a fejlődésünk egyik motivációja. Mindannyian képesek vagyunk a változásra.

Ha tudatosan figyeljük önmagunkat, és törekszünk az egyre mélyebb önismeretre, akkor képesek leszünk bármilyen érzéssel szembe nézni. Ehhez számos eszköz áll a rendelkezésünkre: kereshetünk egy pszichológust, önismereti tréningen vehetünk részt, vagy ha inkább először egyedül vágnánk neki az önismereti kalandnak, kezdhetünk egy önismerti kártyával.

Nem létezik egy mindenki számára tökéletes módszer. A legjobb, ha mi magunk választjuk a számunkra leginkább működőt. Kívülről erőltetve az önismereti úton való haladást csak ellenállást vált ki. A saját tempónkban mindannyian képesek vagyunk a fejlődésre, és fontos, hogy erre ne sajnáljuk az energiát és az időt.

Felnőttként már nem mutogathatunk a szüleink mulasztásaira, arról, hogy mit nem kaptunk meg tőlük és miben hibáztak. A saját kudarcainkért és eredményességünkért is saját magunk felelünk.

A tudatalattinkban rejtőzködő konfliktusok felszínre hozása fájdalommal járhat, és a feloldásuk komoly energiabefektetést igényelhet. Ha úgy döntünk, külső segítséget veszünk igénybe a feldolgozáshoz, akkor olyan segítőt válasszunk, akiben maradéktalanul megbízunk, mert ő fog átlendíteni miket a mélypontokon.

Sokak számára gondot okoz kitárulkozni még a számukra szimpatikus személyeknek is, és nem állnak készen rá, hogy megosszák a problémáikat bárkivel is. Az ő számukra remek megoldást kínál a Szemléletváltó önismereti kártya, amelynek megálmodója Kiss Henriett személyiségfejlesztő coach és mentor. A kártya minden nap kéznél van, bármikor segítve minket az utunkon, amikor csak szükségesnek érezzük, önállóan haladást tesz lehetővé önmagunk mélyebb megismerésében.

A kártyák segítenek feltérképezni a tudatalattinkban meglapuló és a viselkedésünket észrevétlenül hatása alatt tartó hitrendszereket, és amelyik bármiben is akadályoz vagy már nem szolgál minket, ahelyett választhatunk mást. A kártyákon szereplő képek és szavak segítenek felismerni a saját állapotunkat, félelmeinket és vágyainkat, azokat is, amelyeket még saját magunk elől is titkolunk. Az önismereti kártya segítségével megtanulhatjuk felismerni és kifejezni az érzéseinket és intuitívabbá válhatunk. Minél inkább megismerjük önmagunkat, annál könnyebb az elfogadás saját magunkkal ás másokkal kapcsolatosan is. Kevesebbet fogunk ítélkezni önmagunk és mások felett is. Könnyebben fel fogjuk ismerni az érzelmeinket és tudatosabbá tenni, kifejezni őket is könnyebbé válik majd.

Az önismereti kártya használatával:

Képessé válunk az érzelmeink felismerésére és megfogalmazására.
Kevésbé leszünk szorongók.
Kreatívabbá válunk.
Tudatosabbak leszünk.
Nagyobb lesz az önbizalmunk
Mélyül az önismeretünk.
Kevesebbet ítélkezünk önmagunkon és másokon is.
Könnyedebbé válik a kommunikációnk.
Javul a probléma megoldó készségünk.

 

A kártya remek önismereti játékként felszabadít. Ebben a felszabadító erőben hordozza a hatékonyságát. Nem lehet vele hibázni, a használata során, nem létezik jó vagy rossz válasz, hiszen a képek a tudatalattihoz kapcsolódnak, így mindenki számára más jelentést hordozhatnak. A kártya használója saját maga bogozza ki a problémát saját maga számára, ezzel erősödik a hite önmagában. A kártya segítségével mélyebb ismereteket szerezhetünk önmagunkról, miközben újabb nézőpontokat találhatunk és ami eddig nehéznek, sőt megoldhatatlannak tűnt, egyszer csak könnyeddé válik.
A Szemléletváltó önismereti kártya alkalmas egyéni, csoportos, magán, illetve szakemberek általi használatra egyaránt és akár önismereti tréning keretében is.

 

Webajánló: KissHenriett.com

Szerző: Katona Andrea

Nyitókép: Kiss Henriett

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 15 =

hirdetés