Citromos és mákos habcsók

A habcsók jellegzetes karácsonyi édesség, egyike az évszázadok óta készített cukrászkészítményeknek; a 17-18. században az angol és a francia arisztokrácia körében különösen népszerű volt. Később a kevésbé tehetős réteg körében is elterjedt; a karácsonyfát díszítették vele. A sült tojásfehérjehab számos cukrászati készítmény alapja; egyszerű elkészíteni, s ha a szabályokat betartjuk, a hab szépen formázható, és sütésnél nem esik össze. Györgyi citromos és mákos habcsókját ismertetjük.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz

2 tojásfehérje

6 evőkanál cukor

1 evőkanál étkezési keményítő

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál citrom

1 evőkanál darált mák

Elkészítés

A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket egy nagy keverőtálban verjük fel.  Amikor a hab már félkemény, kezdjük hozzáadagolni fokozatosan a cukrot, végül csepegtessünk bele 1-2 csepp citromlevet és adjuk hozzá a keményítőt. Addig verjük az elektromos habverővel, amíg szép fényes és kemény csúcsokat hagyó lesz a hab. (Ha sima habcsókot szeretnénk, tölthetjük is a nyomózsákba!)

Ha a citromos változatot szeretnénk, reszeljünk a habhoz egy citromnak a héját, és adjunk hozzá evőkanálnyi citromlevet. Spatulával, vagy a habverő legalacsonyabb fokozatán keverjük a habhoz.

A citromos változatot ízesíthetjük mákkal is: egy púpos evőkanál darált mákot vegyítsünk el finom mozdulatokkal a citromos habban.

Tegyük egy vastag csövű habzsákba a tojáshabot, majd sütőpapírral bélelt tálcára nyomkodjunk kis halmokat vagy karikákat belőle.

Díszíthetjük színes cukrokkal, mákkal vagy citromhéjjal, de dekoráció nélkül is jól mutatnak.

A sütés kényes kérdés.

Ha készek vagyunk órákig bíbelődni vele, 80 fokra melegítsük elő a sütőt, és hagyjuk a sütőben legalább 2 órán át a formázott habcsókokat. (Ugyanez 90-es hőfokon is működik, 70 fokon kissé hosszadalmasabb. A habcsókokat kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni.)

A másik lehetőség, hogy felforrósítjuk a sütőt, majd amikor eléri a 170 fokot, kikapcsoljuk, vagyis levesszük a hőmérsékletet 80 fokra. Résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy a nagy hő ne rögtön a habot támadja, majd óvatosan tegyük a sütőbe a habcsókokat. Ez a sütési mód rizikósabb, mert a habcsókok enyhén megbarnulhatnak, ha nem vagyunk eléggé óvatosak, viszont ezzel a módszerrel hirtelen megkeményedik a hab külseje, így a habcsókokat elegendő 40-45 percig hagyni a sütőben. A habcsókokat a kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni.

Fotók, recept: B. Csánk Györgyi >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 3 =

hirdetés