Sajtkrémes banános süti
Egy könnyű, kevert tészta, banánnal és sajtkrémmel megbolondítva. Nemcsak tepsiben, hanem közepes tortaformában is elkészíthető. Mika receptje, a népszerű The 350 Degree Oven gasztrooldalról.
Hozzávalók a tésztához
35 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál só
3 nagyon érett banán pépesítve (villával nyomkodjuk szét a gyümölcsöket)
20 dkg sótlan vaj
35 dkg cukor
3 tojás
1 kisdobozos tejföl
2,5 dl tej
2 teáskanál frissen facsart citromlé
2 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 tasak vaníliás cukor – Bourbon is lehet)
Sajtkrémhez
25 dkg natúr krémsajt (2 doboz Philadelphia)
10 dkg lágy sótlan vaj
csipetnyi só
1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 tasak vaníliás cukor)
22 dkg porcukor
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a sót, s alaposan keverjük össze.
Egy másik tálban keverjük össze a vajat, a cukrot (géppel dolgozzunk).
Adjuk hozzá a tojásokat, s ezzel is keverjük ki.
Következhet a tejföl, a tej, a citromlé, a vaníliakivonat – az egészet keverjük addig, egynemű masszát nem kapunk.
Keverjük hozzá a banánt.
Végül adjuk hozzá a száraz összetevőket (a lisztes keveréket), s keverjük ki alaposan.
A masszát öntsük a kibélelt tepsibe (vagy tortaformába), és közepes – 150-160 hőfokon – süssük aranybarnára. Alacsony hőmérsékleten kell sütni, sütőtől függően 60-75 percig.
Ha megsült, a tésztát hagyjuk kicsit hűlni, majd fedjük le alufóliával és tegyük a hűtőbe egy órára.
Készítsük el a sajtkrémet!
Keverjük ki a krémsajtot a puha vajjal, a sóval, a vaníliakivonattal (vagy vaníliás cukorral) és a porcukorral. A krémet kenjük a tésztára egyenletesen. Tegyük hűtőbe, és tálalás előtt szeleteljük fel.
Recept, fotók: The 350 Degree Oven
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.