Citromos tiramisu
A tiramisu olasz eredetű desszert, mely klasszikus verziójában mascarpone, tojás, kávé, savoiardi keksz (piskóta) és kakaópor kombinációjából készül. A világ konyháiban számtalan változata ismert, az egyik ilyen népszerű variáció a citromos tiramisu. Ez a frissítően savanykás változat a nyári napokon különösen kellemes, de egész évben elkészíthető. A citrom frissessége tökéletesen ellensúlyozza a tiramisu édességét.
Hozzávalók a citromkrémhez
170 ml citromlé
150 g cukor
200 g vaj
4 tojás
Hozzávalók a krémhez
500 g mascarpone
100 g porcukor
400 ml habtejszín
Hozzávalók az összeállításhoz
150 g cukor
250 ml víz
20 ml citromlé
300 g babapiskóta
Elkészítés
Első lépésként készítsük el a citromkrémet. A cukrot mérjük ki, reszeljük bele egy fél citrom héját. Használjunk bio vagy kezeletlen citromot! Keverjük el, és hagyjuk állni 5-10 percig.
A citromokat ezután csavarjuk ki és szűrjük át. Körülbelül két és fél citromra lesz szükségünk a kívánt mennyiséghez.
A tojásokat üssük fel egy főzőedénybe, habosítsuk ki kézi habverővel. Adjuk hozzá a cukrot, majd a citromlevet és keverjük el.
Közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg fel nem forr és be nem sűrűsödik. Vegyük le a főzőlapról és még melegen adjuk hozzá a felkockázott vajat. Keverjük, amíg fel nem olvad a vaj és egyneművé nem válik a krém. Tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
Amíg a citromkrém hűl, készítsük el a cukorszirupot, amibe a babapiskótákat fogjuk mártani.
Ehhez forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot. Reszeljük bele fél citrom héját és csavarjunk bele egy fél citromot. Magas hőfokon forraljuk 2-3 percig, amíg kicsit sűrűbb nem lesz és szirupos.
Tegyük félre, amíg elkészítjük a krémet a tiramisuhoz.
A tejszínt habosítsuk ki gépi habverővel. Egy külön tálba mérjük ki a mascarponét és habverővel lazítsuk fel. A porcukrot szitáljuk át, majd adjuk a mascarponéhoz a citromkrém felével együtt, keverjük el a habverővel. Majd adjuk hozzá a felvert tejszínhabot is és spatulával vagy fakanállal keverjük el, hogy ne törjük össze a tejszínhabot.
A babapiskótákat forgassuk meg a cukorszirupban, majd kezdjük el rétegezni a tiramisut. Ehhez egy 20×30 cm méretű sütőedényt használtam. Első sorban tegyük a babapiskótákat egymás mellé, majd mehet rá a krém fele. Újabb réteg szirupba áztatott babapiskóta, a krém második fele. Simítsuk a felszínét egyenletesre, majd kanalazzuk rá a korábban félrerakott kimaradt citromkrémet. A tetejét díszíthetjük citrom szeletekkel. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.