Svéd almatorta
Több nemzetnek van híres almatortája, a francia, a spanyol, olasz változatok a magazinunkon is elérhetők. Ezúttal a svédek kedvencét ismertetjük.
Hozzávalók 26 centis pite- vagy tortaformához
15 dkg liszt
7,5 dkg sovány tehéntúró
1 egész tojás
15 dkg cukor + 2-3 dkg cukor
1 dl tejföl
0,3 dl (30 ml) olaj
3 tk sütőpor
2 tk őrölt fahéj
csipetnyi só
kis maréknyi szeletelt mandula (elhagyható)
Elkészítés
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a sóval, a cukorral, majd adjuk hozzá a túrót, az olajat és a tojást. Gyúrjuk rugalmas tésztává. Formáljunk belőle cipót és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. egy centi vastag kerek lappá.
A sütőformát vajazzuk, lisztezzük, majd a tésztalapot igazítsuk bele úgy, hogy a szélei peremet képezzenek a sütőformán.
Az almákat hámozzuk meg, negyedeljük, magozzuk ki és vágjuk vékony szeletekre. Az almaszeleteket rendezzük el körkörösen a tésztán.
A tejfölben keverjük el a fahéjat, cukrozzuk meg, kenjük az almára, végül szórjunk rá szeletelt mandulát.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 30-35 percig.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.