Marcipánnal töltött fehércsokis mákgolyók

Különleges desszert, látványos és nagyon finom! Gasztroajándéknak is kiváló! Györgyi receptje.

Hozzávalók kb. 25 darabhoz

15 dkg darált mák

12,5 dkg darált háztartási keksz

12,5 dkg sötétbarna nádcukor

1/2 ek mézeskalács fűszerkeverék

1/2 narancs reszelt héja

1/2 citrom reszelt héja

1,5 ek szilvalekvár (barack-, áfonya- vagy meggylekvárral is finom lehet, a szerk.)

12,5 dkg marcipánmassza

1-1,25 dl víz

12,5 dkg fehér csokoládé

Elkészítés

Egy lábasban keverd el a mákot, a cukrot, a fűszereket, a reszelt citrushéjakat, a lekvárt, majd öntsd fel vízzel. Ha szükségesnek érzed, adj még hozzá kevés vizet, keverd össze, majd kis lángon kezd el melegíteni. Keverd folyamatosan, mivel elég sűrű, nehogy leégjen. Nem kell sokáig főzni, csak amíg összeáll, kb. 2-3 percig. A mákos masszát hagyd teljesen kihűlni, ezután adagolható hozzá a háztartási keksz. A keksz felét belekevertem, majd deszkára borítottam és a másik felét hozzá gyúrtam, így éreztem, hogy a mák mennyi kekszet vesz fel. Jól formázható masszát kell kapni, ezt a keksz mennyiségével jól lehet szabályozni – minél vizesebb a mák, annál több kekszet vesz fel, ezért nem szabad sok vizet hozzáadni.

Jöhet a formázás! Használható hozzá konyhai mérleg, 24-25 grammnyi massza szükséges egy-egy golyóhoz. A marcipánból 4 grammos kis golyókat kell formázni.

Ha a golyók elkészültek, érdemes lefedve kis időre a hűtőbe tenni.

Az összeállítás a következőképpen történik: vegyél egy mákgolyót a tenyeredbe, lapítsd szét, tedd a közepébe a marcipánt, hajtogasd fel a mákkorong széleit és a két tenyered között alakítsd ki a gömb formát.

Ha elkészültek a golyók, egy kisebb, magas falú edényben olvaszd fel vízgőz felett a fehér csokoládét, majd gyors mozdulattal mártsd a golyókat az olvasztott csokiba. Szúrd villára a golyót, így a legegyszerűbb. (Ahogy én szoktam eljárni: felszúrom egy villára a golyót, megmártom a csokiban, függőlegesen tartva lecsepegtetem róla a felesleget, majd egy másik villával alányúlok, és a segítségével leemelem a másik villáról a csokis golyót és sütőpapírra fektetem.)

Mielőtt megdermed a csokoládéréteg, szórd meg mákkal vagy dekorcukorral.

Hűvös helyen tárold fogyasztásig.

Remek vendégváró, díszcsomagolásban különleges gasztroajándék.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + 11 =

hirdetés