Marcipánnal töltött fehércsokis mákgolyók
Különleges desszert, látványos és nagyon finom! Gasztroajándéknak is kiváló! Györgyi receptje.
Hozzávalók kb. 25 darabhoz
15 dkg darált mák
12,5 dkg darált háztartási keksz
12,5 dkg sötétbarna nádcukor
1/2 ek mézeskalács fűszerkeverék
1/2 narancs reszelt héja
1/2 citrom reszelt héja
1,5 ek szilvalekvár (barack-, áfonya- vagy meggylekvárral is finom lehet, a szerk.)
12,5 dkg marcipánmassza
1-1,25 dl víz
12,5 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
Egy lábasban keverd el a mákot, a cukrot, a fűszereket, a reszelt citrushéjakat, a lekvárt, majd öntsd fel vízzel. Ha szükségesnek érzed, adj még hozzá kevés vizet, keverd össze, majd kis lángon kezd el melegíteni. Keverd folyamatosan, mivel elég sűrű, nehogy leégjen. Nem kell sokáig főzni, csak amíg összeáll, kb. 2-3 percig. A mákos masszát hagyd teljesen kihűlni, ezután adagolható hozzá a háztartási keksz. A keksz felét belekevertem, majd deszkára borítottam és a másik felét hozzá gyúrtam, így éreztem, hogy a mák mennyi kekszet vesz fel. Jól formázható masszát kell kapni, ezt a keksz mennyiségével jól lehet szabályozni – minél vizesebb a mák, annál több kekszet vesz fel, ezért nem szabad sok vizet hozzáadni.
Jöhet a formázás! Használható hozzá konyhai mérleg, 24-25 grammnyi massza szükséges egy-egy golyóhoz. A marcipánból 4 grammos kis golyókat kell formázni.
Ha a golyók elkészültek, érdemes lefedve kis időre a hűtőbe tenni.
Az összeállítás a következőképpen történik: vegyél egy mákgolyót a tenyeredbe, lapítsd szét, tedd a közepébe a marcipánt, hajtogasd fel a mákkorong széleit és a két tenyered között alakítsd ki a gömb formát.
Ha elkészültek a golyók, egy kisebb, magas falú edényben olvaszd fel vízgőz felett a fehér csokoládét, majd gyors mozdulattal mártsd a golyókat az olvasztott csokiba. Szúrd villára a golyót, így a legegyszerűbb. (Ahogy én szoktam eljárni: felszúrom egy villára a golyót, megmártom a csokiban, függőlegesen tartva lecsepegtetem róla a felesleget, majd egy másik villával alányúlok, és a segítségével leemelem a másik villáról a csokis golyót és sütőpapírra fektetem.)
Mielőtt megdermed a csokoládéréteg, szórd meg mákkal vagy dekorcukorral.
Hűvös helyen tárold fogyasztásig.
Remek vendégváró, díszcsomagolásban különleges gasztroajándék.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.