Fekete-erdő torta. Nagymama legjobb süteményei. Könyv- és receptismertető
Bizonyára mindenki szívesen emlékszik vissza nagymamája mennyei süteményeire és a családi ünnepeket körbelengő édes varázslatra.
A Nagymama legjobb süteményei c. nosztalgikus könyvben több mint 120 klasszikus és jól bevált recept található, köztük olyan örök kedvencekkel, mint például a morzsás sütemény, a sajttorta, a frankfurti koszorú, a Sacher-torta, a fonott kalács vagy a zabkeksz.
A kötetben tepsis és formában sült sütemények, torták, aprósütemények, kenyérfélék, karácsonyi sütemények receptjeit találjuk, mindegyikhez egész oldalas fotó tartozik. A Fekete-erdő torta receptjét ismertetjük a kiadványból.
Hozzávalók 26 centis tortaformához
A tésztához
6 tojás
90 ml meleg víz
1 csipet só
200 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
300 g liszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor
A töltelékhez
80 ml cseresznyepálinka
750 g tejszín
1 csomag vaníliás cukor
1 + 1/2 ek cukor
1 csomag habfixáló
350 g meggy (befőtt)
2,5 dl a meggybefőtt levéből
1 ek étkezési keményítő
csokoládéforgács a díszítéshez
Elkészítés
A tésztához válasszuk szét a tojásokat, és egy tálban verjük habosra a tojásfehérjét a vízzel és a sóval. Lassan szórjuk bele a cukrot és a vaníliás cukrot, majd újra verjük fel. Adjuk hozzá a tojássárgáját. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport és a sütőport, majd öntsük a tojásos masszába, és keverjük össze.
Béleljünk ki egy tortaformát sütőpapírral, és öntsük bele a tésztát, 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 20-25 percig. Hűtéshez tegyük süteményrácsra, és vegyük le róla a sütőpapírt.
Vágjuk a tésztát 3 részre. Minden réteget csepegtessünk le 2 ek. cseresznyepálinkával.
A töltelékhez verjük keményre a tejszínt a vaníliás cukorral, 1 ek cukorral és habfixálóval. Csepegtessük le a meggyet szűrőben. Forraljuk fel a levét fél ek cukorral egy fazékban. A keményítőt oldjuk fel vízben, keverjük bele, és hagyjuk besűrűsödni. Adjuk hozzá a meggyet, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Kenjük az alsó lapra a tejszínes krém harmadát, majd osszuk el rajta a meggyes krém felét. Tegyük rá a második lapot, és járjunk el ugyanígy. Végül tegyük rá a harmadik lapot is. Kenjük be a tortát a maradék tejszínnel, és díszítsük csokoládéforgáccsal.
A kötet az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, az Omas beste Kuchen kiadvány alapján
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.