Burgonyás fánk. Sós, édes változatban is elkészíthető
Ez a fánk sós és édes változatban is elkészíthető. Ha nem adunk hozzá cukrot, köretként húsok, mártások mellé tálalhatjuk. Ha kevés cukor kerül a tésztájába és sütés után fahéjas porcukorba forgatjuk édességként fogyaszthatjuk.
Hozzávalók 35-30 darabhoz
20 dkg burgonya
30 dkg liszt
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 egész tojás + 1 sárgája
3-5 dkg cukor (ha cukor nélkül készítjük, köretként fogyaszthatjuk)
5 dkg vaj
csipet só
fél citrom reszelt héja
olaj a sütéshez
porcukorral kevert őrölt fahéj a szóráshoz vagy forgatáshoz
Elkészítés
A burgonyát héjastól főzzük meg, hámozzuk meg, majd burgonyanyomóval törjük át. A langyos tejben oldjunk fel kevés cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá az összetört burgonyát, a tojást és a sárgákat, a cukrot, a vajat, a sót, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk alaposan össze.
A lágy tésztát takarjuk le, lisztezzük és kelesszük kb. egy órán át.
Ha megkelt, lisztezett munkafelületen gyúrjuk át, nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és 2-3 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy vastag üvegű röviditalos pohár segítségével szaggassunk belőle köröket.
A kiszaggatott tésztát hagyjuk kelni további fél óráig.
A fánkokat bő, forró olajban süssük aranybarnára, forgassuk sütés közben.
Ha kisültek, melegen forgassuk fahéjas porcukorba.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.