Burgonyás fánk. Sós, édes változatban is elkészíthető

Ez a fánk sós és édes változatban is elkészíthető. Ha nem adunk hozzá cukrot, köretként húsok, mártások mellé tálalhatjuk. Ha kevés cukor kerül a tésztájába és sütés után fahéjas porcukorba forgatjuk édességként fogyaszthatjuk.

Hozzávalók 35-30 darabhoz

20 dkg burgonya

30 dkg liszt

1 dl langyos tej 

2 dkg élesztő

1 egész tojás + 1 sárgája

3-5 dkg cukor (ha cukor nélkül készítjük, köretként fogyaszthatjuk)

5 dkg vaj

csipet só

fél citrom reszelt héja

olaj a sütéshez

porcukorral kevert őrölt fahéj a szóráshoz vagy forgatáshoz

Elkészítés

A burgonyát héjastól főzzük meg, hámozzuk meg, majd burgonyanyomóval törjük át. A langyos tejben oldjunk fel kevés cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

Nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá az összetört burgonyát, a tojást és a sárgákat, a cukrot, a vajat, a sót, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk alaposan össze.

A lágy tésztát takarjuk le, lisztezzük és kelesszük kb. egy órán át.

Ha megkelt, lisztezett munkafelületen gyúrjuk át, nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és 2-3 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy vastag üvegű röviditalos pohár segítségével szaggassunk belőle köröket.

A kiszaggatott tésztát hagyjuk kelni további fél óráig. 

A fánkokat bő, forró olajban süssük aranybarnára, forgassuk sütés közben. 

Ha kisültek, melegen forgassuk fahéjas porcukorba.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + tíz =

hirdetés