Mákos-almás tekercs tortaformában
Klasszikus, békebeli kelt tészta, melyet az ízesítése tesz különlegessé, no és a külleme, mivel a tekercseket tortaformában sütjük meg.
Hozzávalók 22 centis tortaformához
Tésztához
25 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
1 dl langyos tej
5 dkg cukor
50 g olvasztott vaj
1 egész tojás
csipetnyi só
Töltelékhez
4 közepes alma meghámozva, lereszelve
3-5 dkg darált mák
4-5 ek cukor
fél citrom leve
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt gyömbér
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
(Az élesztőt előzetesen nem szükséges felfuttatni.)
A lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük hozzá a szárított élesztőt, a cukrot, valamint a tejben megolvasztott, langyos vajat, a tojást, a sót.
Gyúrjuk össze a tésztát. Ruganyos, könnyen kezelhető tésztát kapunk. Enyhén lisztezzük, majd hagyjuk szobahőmérsékleten, lefedve kelni. Egy-másfél óra múlva már dolgozhatunk a tésztával.
Amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket: a lereszelt almát keverjük össze a cukorral, a mákkal, kevés citromlével, a fűszerekkel.
A megkelt tésztát gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centi vastag téglalappá.
Kenjük rá az almás tölteléket, majd a hosszabb oldalánál tekerjük fel a tésztát. A tekercsből vágjunk 3-4 centis részeket, ezeket a vágással felfelé sorakoztassuk tortaformába.
Sütés előtt hagyjuk kb. fél óráig pihenni/kelni.
Előmelegített sütőben, 175-ös hőfokon (légkeverőn) süssük kb. 40 percig.
Mielőtt kivennénk a sütőből, megkenhetjük fellazított barack- vagy almalekvárral.
Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.