Mákos-almás tekercs tortaformában

Klasszikus, békebeli kelt tészta, melyet az ízesítése tesz különlegessé, no és a külleme, mivel a tekercseket tortaformában sütjük meg. 

Hozzávalók 22 centis tortaformához

Tésztához

25 dkg liszt

1 tasak szárított élesztő

1 dl langyos tej

5 dkg cukor

50 g olvasztott vaj

1 egész tojás

csipetnyi só

Töltelékhez

4 közepes alma meghámozva, lereszelve

3-5 dkg darált mák

4-5 ek cukor

fél citrom leve

1 tk őrölt fahéj

1 tk őrölt gyömbér

porcukor a szóráshoz

Elkészítés

(Az élesztőt előzetesen nem szükséges felfuttatni.)

A lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük hozzá a szárított élesztőt, a cukrot, valamint a tejben megolvasztott, langyos vajat, a tojást, a sót.

Gyúrjuk össze a tésztát. Ruganyos, könnyen kezelhető tésztát kapunk. Enyhén lisztezzük, majd hagyjuk szobahőmérsékleten, lefedve kelni. Egy-másfél óra múlva már dolgozhatunk a tésztával.

Amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket: a lereszelt almát keverjük össze a cukorral, a mákkal, kevés citromlével, a fűszerekkel.

A megkelt tésztát gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centi vastag téglalappá.

Kenjük rá az almás tölteléket, majd a hosszabb oldalánál tekerjük fel a tésztát. A tekercsből vágjunk 3-4 centis részeket, ezeket a vágással felfelé sorakoztassuk tortaformába. 

Sütés előtt hagyjuk kb. fél óráig pihenni/kelni.

Előmelegített sütőben, 175-ös hőfokon (légkeverőn) süssük kb. 40 percig. 

Mielőtt kivennénk a sütőből, megkenhetjük fellazított barack- vagy almalekvárral.

Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral!

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + kilenc =

hirdetés