Kívül ropogós, a belseje omlós. Diós brownie
A ropogós kérgű, belül puha, szaftos tésztájú duplacsokoládés brownie sokak kedvence – méltán. Hozzáadott dióval fokozható az ízélmény.
Hozzávalók 12 kisebb szelethez (20 centis tortaformához vagy peremes tepsihez)
20 dkg étcsokoládé (65-75 %-os kakaótartalmú)
7 dkg dkg finomliszt
fél tasak sütőpor
2 egész tojás
12,5 dkg lágy vaj
20 dkg porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
fél tk vanílis kivonat vagy vaníliaaroma v. fél tasak vaníliás cukor
10 dkg apróra vágott dió
Elkészítés
Forraljunk vizet egy kisebb edényben. Egy közepes keverőtálba tegyük az összetört étcsokoládé felét, és vízgőz felett olvasszuk fel.
Egy másik tálban keverjük habosra a lágy vajat, a cukrot és a vaníliát. Adjuk hozzá a villával felvert tojásokat, keverjük össze. Szitáljuk a sütőporos lisztet és a kakaóport a masszához, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét is, és az egészet alaposan keverjük össze. Végül az apróra tört csokoládé maradékát és a felaprított diót is forgassuk a masszához.
Öntsük sütőpapírral bélelt sütőformába, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük a brownie-t 30-35 percig. Akkor jó, ha kissé megemelkedik és kéreg keletkezik a tetején. Belül még puha lesz ekkor.
Hagyjuk a brownie-t a tespiben kihűlni, majd vágjuk kockákra.
Légmentesen záródó edényben napokig friss marad.
A recept A csokoládé kis könyve c. kiadványból való
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.