Nehéz, de nem lehetetlen: süssünk macaront!

hirdetés

hirdetés

A különleges desszert jellegzetessége, hogy a különféle krémmel töltött apró korongok sokféle színben pompáznak, attól függően, hogy mivel ízesítjük, színezzük. A macaron eredetileg olasz desszert, de francia cukrászoknak köszönhetően vált világhírűvé. Sokfelé kapható már nálunk is, s mi tagadás: elég drága. Házilag is kivitelezhető, igaz, nem tartozik a könnyen elkészíthető desszertek közé. 

A macaron alapja darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül. A két apró, általában 3 centi átmérőjű korongot csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztják össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. A töltelék nagyon fontos szerephez jut, mivel az biztosítja a macaron jellegzetes ízét, és azt, hogy ne egy édes, semmilyen ízű massza legyen az egész falat. Ennek tehát arányaiban elegendőnek és lehetőség keserűnek, vagy savanykásnak célszerű lennie.

Házilag körülményes kivitelezni, de nem lehetetlen, precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá, néhány napig pihentetett tojásfehérje és a profi cukrászatokban használt, egészen finomra őrölt mandulaliszt. Nem véletlen, hogy itthon is csak néhány cukrászat készíti – nemcsak azért, mert kevéssé ismert, és nem sokan keresik, hanem azért is, mert előállításához valóban szakértelem szükségeltetik. (Forrás: www.macaronnap.hu)

Árvai Erika receptje

Hozzávalók a korongokhoz

70 g mandulaliszt (ha nincs, daráljunk le hámozott mandulát, nem olyan, mint a profi cukrászok által használt mandulaliszt, de nem rossz alternatíva)

130 g porcukor

2 tojásfehérje

50 g kristálycukor

Elkészítés

A tojásfehérjét verjük fel, majd szórjuk bele a kristálycukrot. Egy másik tálban kézi habverővel keverjük össze a mandulalisztet a porcukorral, és adjuk hozzá a tojáshabot.

Nyomózsák segítségével sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomjunk kiskanálnyi halmokat a masszából (lásd fotó). Ha a tepsi megtelt, emeljük meg a sütőlapot, és finoman csapkodjuk az asztalhoz, hogy a halmok lelapuljanak.

Fontos mozzanat: a sütésre váró korongokat huzatos helyen hagyjuk száradni nagyjából fél óráig. Melegítsük elő a sütőt 140 fokra, majd süssük meg a macaront; a sütési idő 15 perc. Sütés után legalább 3 órát hagyjuk száradni a kisült korongokat, mielőtt leszedegetnénk a sütőlapról.

Töltelék macaronhoz

Hozzávalók

200 g tejszín

400 g fehér csoki (a President tökéletes hozzá)

3 evőkanál feketeribizli lekvár

Gőz felett olvasszuk fel a csokit, hagyjuk kicsit hűlni, s ha  már langyos, alaposan keverjük össze a felvert tejszínnel és apránként adagoljuk hozzá a lekvárt.

vagy

200 g tejszín

400 tejcsoki

0.5 dl kávé

Gőz felett olvasszuk fel a csokit, hagyjuk kicsit hűlni, keverjük hozzá a kávét, majd, ha  már langyos, alaposan keverjük össze a felvert tejszínnel.

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás