Nehéz, de nem lehetetlen: süssünk macaront!
A különleges desszert jellegzetessége, hogy a különféle krémmel töltött apró korongok sokféle színben pompáznak, attól függően, hogy mivel ízesítjük, színezzük. A macaron eredetileg olasz desszert, de francia cukrászoknak köszönhetően vált világhírűvé. Sokfelé kapható már nálunk is, s mi tagadás: elég drága. Házilag is kivitelezhető, igaz, nem tartozik a könnyen elkészíthető desszertek közé.
A macaron alapja darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül. A két apró, általában 3 centi átmérőjű korongot csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztják össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. A töltelék nagyon fontos szerephez jut, mivel az biztosítja a macaron jellegzetes ízét, és azt, hogy ne egy édes, semmilyen ízű massza legyen az egész falat. Ennek tehát arányaiban elegendőnek és lehetőség keserűnek, vagy savanykásnak célszerű lennie.
Házilag körülményes kivitelezni, de nem lehetetlen, precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá, néhány napig pihentetett tojásfehérje és a profi cukrászatokban használt, egészen finomra őrölt mandulaliszt. Nem véletlen, hogy itthon is csak néhány cukrászat készíti – nemcsak azért, mert kevéssé ismert, és nem sokan keresik, hanem azért is, mert előállításához valóban szakértelem szükségeltetik. (Forrás: www.macaronnap.hu)
Árvai Erika receptje
Hozzávalók a korongokhoz
70 g mandulaliszt (ha nincs, daráljunk le hámozott mandulát, nem olyan, mint a profi cukrászok által használt mandulaliszt, de nem rossz alternatíva)
130 g porcukor
2 tojásfehérje
50 g kristálycukor
Elkészítés
A tojásfehérjét verjük fel, majd szórjuk bele a kristálycukrot. Egy másik tálban kézi habverővel keverjük össze a mandulalisztet a porcukorral, és adjuk hozzá a tojáshabot.
Nyomózsák segítségével sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomjunk kiskanálnyi halmokat a masszából (lásd fotó). Ha a tepsi megtelt, emeljük meg a sütőlapot, és finoman csapkodjuk az asztalhoz, hogy a halmok lelapuljanak.
Fontos mozzanat: a sütésre váró korongokat huzatos helyen hagyjuk száradni nagyjából fél óráig. Melegítsük elő a sütőt 140 fokra, majd süssük meg a macaront; a sütési idő 15 perc. Sütés után legalább 3 órát hagyjuk száradni a kisült korongokat, mielőtt leszedegetnénk a sütőlapról.
Töltelék macaronhoz
Hozzávalók
200 g tejszín
400 g fehér csoki (a President tökéletes hozzá)
3 evőkanál feketeribizli lekvár
Gőz felett olvasszuk fel a csokit, hagyjuk kicsit hűlni, s ha már langyos, alaposan keverjük össze a felvert tejszínnel és apránként adagoljuk hozzá a lekvárt.
vagy
200 g tejszín
400 tejcsoki
0.5 dl kávé
Gőz felett olvasszuk fel a csokit, hagyjuk kicsit hűlni, keverjük hozzá a kávét, majd, ha már langyos, alaposan keverjük össze a felvert tejszínnel.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.