Tiramisu torta. Tojásmentes recept
Szép is, finom is.
Hozzávalók a krémhez
50 dkg mascarpone
3 dl tej
1 csomag tiramisu ízesítésű pudingpor
4 ek porcukor (ha édesebben szeretjük, akkor több, kóstoljuk meg a krémet)
2 dl habtejszín
15 cm átmérőjű, kb. 2 cm vastag piskóta lap (ez lesz a torta alja, a stabilitás miatt van szükség rá – bolti tortalapot használtam)
40 dkg babapiskóta
2 dl erős presszó kávé
1 kanál mandulalikőr (vagy kevés színtelen mandulaaroma, de ezek el is hagyhatók)
2-3 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A tortát 18 centi átmérőjű tortaformában készítsük el. Ha nagyobb a formánk, a krém mennyiségét is növelni kell, vagy a szegélyt adó babapiskótákat meg kell kurtítani, mert nem lesz ilyen magas a töltelék.
A tiramisu pudingot 3 dl tejjel és egy kanál cukorral elkészítjük, hagyjuk kihűlni. Ügyeljünk rá, hogy a puding csomómentes legyen! Ha kihűlt, habosra keverjük a szobahőmérsékletű mascarponével és a cukorral.
A hideg tejszínt kemény habbá verjük, három evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A tejszínt óvatosan beleforgatjuk a mascarponés krémbe, kicsit fellazítjuk vele. Hűtőbe tesszük.
Megfőzzük a kávét, és egy lapos edénybe töltjük. A piskótalapból kivágunk egy 15 centis kört és a tortaformába tesszük. Körberakjuk babapiskótával. Kevés kávét csepegtetünk a piskótalapra, és elsimítunk rajta egy ujjnyi krémet. A babapiskótákat mártsuk meg a kávéban, de csak egy pillanatra! Ne hagyjuk hogy szétázzanak, különben a torta szét fog esni.
A kávés babapiskótákat rendezzük a piskótalapra, majd ismét krém következik. Simítsuk el a krémet, szórjuk meg alaposan a kakaóporral, s jöhet egy újabb réteg krém! Erre egy sor kávés babapiskóta kerül, majd ismét krém
A tortát egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kakaóporral, és díszítsük a félretett tejszínhabbal.
Remélem, kedvet kaptok az elkészítéséhez, én élveztem minden percét! Természetesen elkészíthetjük egy csinos edénykébe rétegezve is, hagyományos módon. Jó étvágyat hozzá!
Recept, fotók: by Margó >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.