Kókusz, a fehér oroszlánkölyök cuki kistesókat kapott. Kihalóban lévő faj, mesterséges élőhelyeken már csak pár száz állat él

Január 8-án három fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban. A kölyköket csak két hónap elteltével mutatta be a park, mivel nem lehetett tudni, hogy az anyjuk képes lesz-e felnevelni a kis oroszlánokat.

Nyíregyháza, 2017. március 7. Inkosi, az apuka kéthónapos oroszlánkölykei társaságában. MTI Fotó: Balázs Attila

Inkosi, hím oroszlán holland származású, társa, Binti Csehországból érkezett, 2015 óta élnek együtt a sóstógyógyfürdői állatparkban. A tavaly született meg első szerelemkölykük, Kókusz, akit az anyja három hétig tudott csak táplálni; így az állatkert egyik gondozójára bízták a nevelését.

Nyíregyháza, 2016. szeptember 28.
Herlicska Anikó állatgondozó az anyai nyalogatást imitálva nedves törölközővel dörzsöl át egy öthetes nőstény fehér dél-afrikai oroszlánt (Panthera leo krugeri) szolgálati lakásában, a Nyíregyházi Állatparkban 2016. szeptember 27-én. A kölyök háromhetes korában az anyaállat teje elapadt, ezért a gondozó vállalta át a ritka színváltozatú kisoroszlán nevelését.
MTI Fotó: Balázs Attila

A januárban született két nőstény és a hím oroszlánkölyök még anyatejjel táplálkozik, de hamarosan átállnak a ragadozó életmódra. Az oroszlán szülők igazi családapaként és családanyaként viselkednek, igyekeznek védeni a kicsiket a kíváncsiskodó látogatók elől.

Binti, az anyaoroszlán a kéthónapos oroszlánkölykökkel. MTI Fotó: Balázs Attila

Fehér oroszlánok kizárólag Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. A faj egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül nem is voltak biztosak a létezésükben. A dél-afrikai őslakosok az isteni világ közvetlen küldötteit tisztelték bennük, természetes élőhelyük neve Timbavati, ami azt jelenti, “a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek.”

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, és ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, legutóbb 1994-ben láttak vadon élő egyedet. Az állatkertben és rezervátumokban élő állatok száma nem éri el az ötszázat, köztük két ivarérett állat és most már a tavalyi kölyökkel együtt négy utódjuk is a Nyíregyházi Állatparkban látható.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + tizenhárom =

hirdetés