5+1 virágos növény a kert árnyékos részeibe

Minden kertben vannak kevésbé megvilágított, benapozott helyek. A kevesebb napfényhez jutó részeket is beültethetjük különböző árnyéktűrő, az árnyékot kifejezetten kedvelő növényekkel. Néhány szép, részleges árnyékban évelő fajtát ismertetünk, melyek gyorsan terebélyesednek, így hamar befedik a sötétebb zugokat is.

1. Vörös méhbalzsam (Monarda Didyma)

Kép: Botanische Spaziergaenge Greifswald

A vörös méhbalzsam, ahogy a neve is sugallja, a méhek egyik kedvenc virága. Vörös, lila színekben pompázik. Az intenzív növésű növény júliusban hetekig virágzik, szeptemberben pedig újra virágba borul.

2. Hattyúnyak lizinka (Lysimachia Clethroides)

Kép: Wikimedia

A júliusban nyíló, fehér virágokat hozó lizinka szintén kertünkbe vonzza a méheket. Ez dúsan és magasra növő fajta szépen kitűnik a kis növésűek mögött a kert eldugott részein.

3. Foltos árvacsalán (Lamium maculatum)

Kép: Canada Plants

Az árvacsalánok ideális talajtakaró növények, nagyon kevés fényt igényelnek. Attól függően, hogy melyik fajtát választunk, kora tavasztól lila, fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. Kifejezetten száraz rejtett helyeken is szépen bokrosodik.

4. Szagos müge (Gallium Ordoratum)

Kép: vines and ground covers

Talajtakaró apró növény, melynek gyógyhatásai is ismertek – görcsoldó és idegnyugtató hatású. Levelei szép sötétzöldek, fehér csillag alakú virágait pedig tavasszal hozza.

5. Salamon pecsétje (Polygonatum Biflorum)

Kép: www.solomonsseal.wordpress.com

Kecses évelő növény, fehér harang alakú virágjai kora tavasszal jelennek meg. Virágzás után a szép íves szár és a levelek egész nyáron sötétzöldek, vagy a tarkák. Szárasságtűrő és árnyékkedvelő fajta.

1+ Gumós begónia (Begonia x tuberhybrida)

Kép: www.benary.com

Az évelő begónia a téli pihenés után zöld leveleket és sárga, narancssárga vagy rózsaszín virágokat hoz tavaszra. Lombozata szép zöld, leveles. A nem túl nedves helyeken is jól megél.

 

Írta: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + tizenkilenc =

hirdetés