Miért fontos összegyűjteni a lehullott faleveleket? Tippek kerti zöldhulladék kezeléséhez

Ősszel tetemes mennyiségű zöldhulladék képződik, melyet különböző szempontok miatt célszerű összegyűjteni. Zöldhulladéknak számít  a fa- és bokornyesedék, sőt, a gazok, a kigyomlált növények is, melyek komposztálhatók ahelyett, hogy elégetnék. Komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba.

Kifejezetten zöldhulladék gyűjtéséhez beszerezhetők nagyméretű zsákok. Érdemes a lakóhely szerint illetékes közterület fenntartóknál érdeklődni, a zsákokba gyűjtött kerti zöldhulladékot általában heti rendszerességgel járatszerűen ingyenesen elszállítják a ház elől. A fővárosban összegyűjtött lakossági zöldhulladék például a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba kerül.

Néhány fontos szabály: kifejezetten erre a célra rendszeresített gyűjtőzsákokba lehet a zöldhulladékot tenni. A zsákok a helyi közterület fenntartók ügyfélszolgálatán vagy szerződött értékesítési partnereinél szerezhetők be, a szolgáltatók a weboldalukon közzéteszik ezek elérhetőségét.

Budapesten 60 és 100 literes zsákokat rendszeresítettek a kerti lombhulladék gyűjtéséhez, melyek relatíve drágák; a szolgáltató weboldalán feltüntetett árak: a 60 literes 195 forint, a 100 literes 235 forint. Egy fákkal teleültetett átlagos méretű kertben 5-6 darab 100 literes zsák tölthető meg a lehullott falevelekkel, nyesedékkel. A zsákba kerülő zöldhulladékot a préseljük össze, amennyire csak lehet. Amire célszerű figyelni: ne tegyünk bele fenyő- és tujaféléket, diófalevelet és -gallyakat, ugyanis az előbbiek magas gyanta-, az utóbbiak magas olaj- és mérgezőanyag tartalmuk miatt nehezítik a komposztálás folyamatát.

 

Ha vadgesztenyefa is van a kertben

A vadgesztenyefák leveleit károsító aknázómoly komoly kártevő, az utóbbi évtizedben terjedt el hazánkban. Aknázómoly jelenlétére utal, ha a vadgesztenyefákról már nyáron elkezdenek hullani a levelek, a fák tele vannak megbarnult, száradásnak indult levelekkel. Az aknázómoly elsősorban a fehér virágú vadgesztenyét (Aesculus hippocastanum) károsítja, de enyhébb formában fertőzi a piros virágú és egyéb vadgesztenye fajokat is. A kártevő a lehullott levelekben báb alakban telel át, ezért ősszel különösen fontos a vadgesztenyefa leveleinek gondos összegyűjtése, elszállítása, megsemmisítése. Így tudjuk megakadályozni, hogy tavasszal molyok lepjék el a gesztenyefákat és a környezetüket.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × kettő =

hirdetés