Növények szaporítása: hasznos tippek dugványozáshoz

Az ivartalan szaporítás legáltalánosabb módja a dugványozás, amikor is az anyanövényről leválasztott hajtásokat, leveleket gyökereztetjük, s létrejön egy új, erős növény. Egyes növények könnyen, mások nehezebben nevelhetők dugványról.

A legegyszerűbb dolgunk a kaktuszokkal és a pozsgás növényekkel van. A fűszer-, és gyógynövények, mint például a rozmaring vagy a levendula hamar megfakadnak és szépen fejlődnek. A nehezen gyökeresedők között említhető a rózsa, a cserjék és fafajták.

A kaktuszokat és a gyógynövényeket vízben gyökereztetjük, a rózsát pedig tüskéitől megfosztva alaposan megöntözött talajba ültetjük, befőttes üveggel lefedjük, védve a levéltetvektől.

Fotó: 123RF | lehui

A dugvány hossza elsősorban az anyanövénytől függ. Általában 8-10 centiméter elegendő, de cserjék esetében 15-30 centiméter szükséges. A vágási szög sem lehet akármilyen, mivel az optimálisnál nagyobb szöggel túl nagy sebet ejtünk a száron. A 30 fokos vágási szög mondható ideálisnak.

A levágott szár felső és alsó levelei közül egyet-kettőt el kell távolítani, valamint a bimbókat, és növénykezdeményeket is, mivel a növény ezekre a részekre koncentrálna, ezek fejlődésére hasznosítaná a tápanyagot és a vizet, nem pedig a gyökérképzésre.

A gyökérzet növekedését serkenthetjük komposztoldattal, és különböző tápoldatokkal, például hínáralapú folyékony műtrágyával. A komposzt fontos a kertben nevelt dugványok esetében is, az ideális pH-érték 5,5-6,0. A dugványok között akkora távolságot hagyjunk, amekkorák a vágott szárak.

Az intenzív megvilágítás elengedhetetlen a fiatal egyedek nevelésekor. A vizes közegben hajtatott dugványokat természetes fénnyel vagy UV-lámpával kell megvilágítani. Ne feledkezzünk meg a kerti dugványok rendszeres locsolásáról! Az első pár napban előfordulhat, hogy a levelek hervadnak, de a növények idővel megszokják az új helyüket.

Nyitókép: Free Images

Nagy Adrienn

Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség >>

 

Ajánló

Fűszer- és gyógynövények gondozása:
a leggyakoribb hibák

Organikus rovarriasztás:
növénykombinációval kártevők ellen

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhat + 20 =

hirdetés