Mit tehetünk, ha a rózsabokor nem hoz virágokat? Tippek gondozáshoz, metszéshez

Ha a rózsabokor nem hoz virágokat, vagy idővel egyre kevesebb nyílik a növényen, arról esetenként mi magunk tehetünk, s persze számos természetes hatás következménye is lehet.

Az egyik leggyakoribb ok a helytelen műtrágyázás. A magas nitrogéntartalmú műtrágyás kezelés ugyanis a zöld részek túlsúlyát eredményezi, a növény ekkor kevés energiát fordít virágok képzésére.

Az erőteljes metszés sem kedvez a virágzásnak; nemcsak a ritkítás mértékére kell figyelnünk, hanem a metszés után hagyott sebekre is.

Időnként a bokron megjelenhetnek olyan ágak, amelyeken nincsenek, vagy nem fejlődnek ki a rügyek. Megjelenésük oka nem igazán ismert, de eredménye lehet a túlzott trágyázásnak és a kevés napfénynek.

Környezeti stresszhatások

A rózsabokrot számos negatív hatás érheti; ide sorolhatók a tűző napsütés, az erős szél, a fagyás okozta sérülések vagy rovartámadások, amelyek a virágok megjelenését is gátolhatják. Bizonyos esetekben a napfény mértéke is káros lehet a növényre. A rózsáról ugyan elmondható, hogy szereti a napos helyet, és ideális számára a napi 5 órányi direkt napsütés, ám az intenzívebb napsütés megégetheti az ágakat, a leveleket és a növekedő virágrügyeket is.

Egyes rovarok elfogyasztják, vagy csak kárt tesznek a már említett rügyekben, melyek végül nem fejlődnek ki.

Hogyan védjük a rózsákat?

Először is célszerű ellenőrizni a talaj kémhatását, a nedvesség- és a tápanyagtartalmát. A túlzott talajnedvesség és a hő okozta stressz kora reggeli vagy kora esti permetező öntözéssel mérsékelhető. Semmiképp se locsoljuk a növényeket tűző napsütésben, mert ekkor könnyen megégnek a levelek! Ügyelnünk kell arra is, hogy a túlöntözés a gombák elterjedését is kiválthatja.

Ellenőrizni kell továbbá az ún. stresszorokat, azaz a kártevőket – levéltetvek, hernyók, csigák – , a gombásodást, vagy a nagyobb testű állatok okozta károkat. A levéltetveket eltávolíthatjuk cellux segítségével, vagy hagymahéj, illetve csalán főzettel. A csigák ellen szórjunk kisebb darabokra tört tojáshéjat a bokrok tövébe. A műtrágyás kezelések helyett használhatunk komposztot, vagy különböző trágyákat a tápanyag visszapótlásra.

 

Szerző: Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 − hét =

hirdetés