A talajadottságról árulkodnak a kerti növények

Kertjeinkben számos vadon élő növény megtalálható, melyek sok mindent elárulhatnak a talajról, amiben fejlődnek. Megtudhatjuk tőlük például, hogy milyen a talaj kémhatása, vízáteresztő képessége, tápanyagokban való ellátottsága, nitrogéntartalma. Ezen talajadottságok ismerete szükséges, ha kemikáliák felhasználása nélkül egészséges és produktív kertet szeretnénk magunkénak tudni.

A talaj kémhatásáról árulkodik a szegfű, amely lúgos környezetben fejlődik leginkább. A rododendron, a kamélia, és jól a hangafélék egyaránt savanyú talajon érzik jól magukat. Amennyiben rododendron mellett csibehúrt is találunk kertünkben, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a talaj kifejezetten savanyú.

Virágzik a világ legdrágább virága, a kamélia Nyíregyház

Kamélia

A talaj vízáteresztő képességét tudhatjuk meg a kakukkfű jelenlétéből, hiszen száraz, mészköves hegyoldalakon és hasonló jellegű kertekben fordul elő leggyakrabban. Száraz talajra utal, ám homok talajon található meg a napvirág.Más növények az ilyen homok talajon több szerves anyagot igényelnek, hogy megfelelően fejlődjenek.

Medion DIGITAL CAMERA

A magyar napvirág elnevezés hivatalosan az Osteospermum-okat illeti. Az Osteospermum-ok fehér, sárga, narancs, barack, rózsaszín, pink és lila színekben pompáznak, a közepük sárga vagy kék

A zsurlók egész évben a nedves talajokat jelzik. Ha a kertben forró, napsütéses napokon is találunk zsurlót, biztosak lehetünk benne, hogy talajunk nyirkos jellegű, téli hónapokban vízzel telített.

mezeizsurlo

Mezei zsurló. Fotó: www.drflora.hu

Nitrogénben gazdag talajra utal a csalán burjánzása kertünkben. A régi elhanyagolt kertekben ott nő, ahol valamikor trágyadomb volt, azaz ahol a talaj bővelkedik humuszban.

Csalán

Ahol dúsan nő a tyúkhúr, ott ugyancsak biztosak lehetünk benne, hogy a talajban sok a tápanyag, a humusz. Miután eltávolítottuk ezt az évelő növényt, a helyén – mivel termékeny a föld – érdemes zöldségágyást kialakítani, vagy fóliasátrat, üvegházat építeni a haszonnövények számára.

tyukhur

Tyúkhúr

A különböző bükkönyfajok a pillangósvirágúak közé tartoznak, amelyek gyökérgumóikon keresztül képesek megkötni a légköri nitrogént, ezért nitrogénben szegény talajon is megélnek, s jelzik a tápanyagokban szegény talajt. Nitrogénmegkötő képessége miatt érdemes télre is bükkönyt vetni, hogy majd zöldtrágyaként beforgatva, termékenyebbé tegyük vele talajunkat.

bukkony

Bükköny

Az elvadult kertekben a martilapu tévedhetetlenül jelzi a nehéz talajt. Tavasszal nyíló pitypangszerű virága figyelmeztet, hogy a talaj lazításra, levegőztetésre szorul.

martilapu1

Martilapu

A fent említett növények megfigyelése, valamint a talajadottságok ismerete szükséges, ha kemikáliák felhasználása nélkül egészséges és produktív kertet szeretnénk magunkénak tudni.

Szerző: Nagy Adrienn Zöld(Örök)ség 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 2 =

hirdetés