Fejre állított kert, avagy milyen zöldség termeszthető függesztve?

Nincs is jobb annál, mint learatni saját munkánk gyümölcsét. Otthon termesztett zöldségek kerülhetnek tányérunkra akkor is, ha nincs sok helyünk konyhakertet kialakítani. Az egyik lehetőség, hogy növényeinket úgynevezett függesztett veteményeskertben fejjel lefelé neveljük. Furcsán hangzik, de működik. A növényekben nem okoz károkat, ha lelógatva nőnek, sőt, akadnak olyan fajták, amelyek ilyen módon is gazdag terméssel ajándékoznak meg.

Milyen zöldséget termeszthetünk fejjel lefelé?

Paradicsom

A paradicsom az egyik legismertebb fejjel lefelé ültethető növény. Bármilyen méretű és fajtájú termeszthető ilyen módon; közülük a koktélparadicsomot a legkönnyebb kezelni.

Paprika

A paradicsom mellett a paprika is szépen fejlődik függesztett konyhakertben. Legyen az csípős, vagy tv paprika, a balkonon lógva is terem.

Uborka

Lógó veteményeskertben minden indás zöldség nevelhető, közülük leggyakrabban az uborkát nevelik ily módon. Ehhez az ültetési módszerhez a kisebb termésű, kevésbé bokrosodó fajták ideálisak.

Padlizsán

A tökfélék közül a padlizsán kis, tojás alakú termést hozó fajtáit érdemes fordított cserépben nevelni.

Bab

A bab is azok közé a zöldség növények közé tartozik, amelynek minden fajtája jól érzi magát a függesztve.

Milyen növényekkel kezdjünk?

Fotó: urban food fare

A függesztett veteményes első kialakításkor érdemes könnyen kezelhető zöldségeket választanunk, ilyen például a saláta, vagy a retek. Nem foghatunk mellé akkor sem, ha kezdetben kevésbé igényes fűszer-, vagy gyógynövényeket ültetünk fejjel lefelé.

Írta: Nagy Adrienn agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

20 − tizenhárom =

hirdetés