Csodálatos lugasok, romantikus árnyékolók a kertben

Kertes házban adja magát a lehetőség, hogy lugast építsünk. Időbe telik, mire a növényzet sűrűn benövi, de megéri kivárni. A zöld futónövényekkel, virágokkal befuttatott lugas éke a kertnek, romantikus, nosztalgikus hangulatú, emellett hasznos is, természetes árnyékolóként funkcionál a nagy melegben, s öröm kiülni alá nyárestéken is.

Köríves, egyszerű lugast házilag is készíthetünk hajlítható vesszőkből, vékonyabb ágakból. A szögletes kapuformájú lugasok kivitelezése ennél kicsit komolyabb barkácsfeladat, de ennek összeszerelése sem jelenthet különösebb nehézséget. Sokféle méretezési segédlet tölthető le az internetről, de gyakorlott asztalosmesterek segítségét is kérhetjük. A pergolák kezelt keményfából készült stabilabb és általában nagyobb építmények, hasonló funkcióval bírnak, mint a lugasok. Készen is kaphatók, de egyedi tervek alapján is elkészíttethetők.

Hová kerüljön a lugast?

A kert adottságai az irányadók. A lugas lehet térelválasztó elem a kertben – a hátsó udvar bejárataként is megépíthetjük. Ha van sövény a kertben, kerülhet a sövény vonalába – megtörve a sövény folytonosságát -, ideális pihenőhely, de tehetjük akár a kert hangsúlyosabb helyére is, a lugas alatti területet paddal, kerti bútorokkal berendezve, s természetesen a kerti tipegők, a járdák vonalán is építhetünk lugast – összefüggő, hosszabb változatban, de szétszórtan, néhány egyszerűbb – növényekkel tarkított – lugas-állvány is jól mutat ezeken a helyeken.

Ritkábbak, de nagyon látványosak a míves, kovácsoltvas lugas-állványok.

Milyen növények ideálisak a lugashoz?

A futónövények közül választhatunk termő növényeket, a leggyakoribb lugasnövény ezek közül a szőlő, de megpróbálkozhatunk málna és szeder felfuttatásával is. Évekbe telhet, mire az adott növény megerősödik és teljesen benövi az állványt. Minden olyan futónövény alkalmas lehet lugashoz, amelynek nagyok a levelei, s igénylik a támrendszert. Az első években ültessünk babot, s a lugas addig is szép zöld lesz, amíg a lassabban fejlődő növények erőre kapnak. Szőlőlugashoz a később érő, fagytűrő fajtákat ajánlják: Othellót, Izabellát stb. Veteményesben is kialakíthatunk lugast, uborkának, paradicsomnak, babnak.

A vadszőlő és a borostyán is ideális lugashoz, könnyű gondozni őket, s elég gyorsan nőnek.

A legszebb lugasok a viráglugasok. Olyan kúszónövényeket célszerű választani, melyek egész nyáron virágoznak. A kúszórózsa, amellett, hogy illatos, többféle színben pompázik, nagyon látványos lehet a lugason is, júniustól szeptemberig virágzik. Szép virágokat hoz a kerti sarkantyúka is, amelynek létezik kúszóváltozata is. A kertekben különösen előnyös a sarkantyúka jelenléte, mivel elriasztja a kártevőket. Gyönyörű és hosszú életű kúszónövény a lilaakác. Hátránya, hogy viszonylag lassan fejlődik, de a látványa káprázatos. További szép virágos kúszónövények: tűzbab, kúszó encián, szárnyas fekete szem, trombitafolyondár stb.

Néhány szép megoldás

A képeket az alábbi oldalakról válogattuk: BHG, This Old House, Tales from Carmel, OregonLive, Home and Hearth, HGTV, Flickr

 

Ajánló

Hogyan készíthetünk miniatűr szökőkutat,
beltéri, vagy kerti csobogót?

Örökké zöldellő kert | A Jeli Arborétumban jártunk

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + tizennégy =

hirdetés