A sikeres palántnevelés titka

A zöldségnevelés kezdődhet a magok kertbe ültetésével, hiszen nincs is annál egyszerűbb, mint kiszórni a magokat a talajba. Igazán erős és ellenálló növényeket azonban üvegházi palántákból nevelhetünk. Az előnevelt egyedek jobban bírják a kora tavaszi fagyokat, mint a szabadban fejlődő társaik.

A palántázás minden elemét és eszközét figyelmesen kell kiválasztanunk, hogy végeredményként egy életteli növényt, és jó termő kapjunk.

Minőségi magok

A magvak csírázáskor kórokozókkal és kártevőkkel találkoznak a talajban, ezért járjunk utána annak, hogy kezelték-e a kiválasztott magokat a szükséges növényvédő szerrel, például Fusarium, a Phytophthora, a Pseudomonas vagy egyéb gombás, baktériumos megbetegedés ellen. Az otthon begyűjtött magokat is védhetjük a biokultúrákban használt Champion nevű szerrel. Áztassuk a magokat a szer oldatában 10-15 percig, majd töröljük szárazra. A vetés előtt 8-24 órára érdemes azokat hűvös, langyos, de nem meleg vízben áztatni, így megkönnyíthetjük a csírázást.

Laza, tápanyagban gazdag talaj

A talaj minősége is nagyban befolyásolja az eredményt. A palántázáskor laza, homogén szerkezetű, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztésű, humuszos talaj az ideális. Választhatunk virágföldet, vagy kifejezetten erre a célra készített palántaföld-keverékeket, de érett komposztot is használhatunk. A talaj fertőtlenítéséről is gondoskodnunk kell, ezt vegyszer nélkül is megtehetjük. A földet 100 °C fokos sütőben 40 percig alufólia alatt melegítve elpusztítjuk a károkozókat, azonban ilyen módon a hasznos mikroszervezetekben is kért teszünk. A bio termesztésben az Ö-konit és Trifendert javaslott erre a célra.

Praktikus ültetőedény

Palántáinkat szinte bármiben nevelhetjük: újságpapírban, vagy akár tojástartóban is. Fontos azonban, hogy megtisztítsuk és kilyukasszuk azokat ültetés előtt!

Praktikus megoldás az újságpapír, vagy wc papír guriga használata, hiszen azokkal együtt kerülhetnek ki majd a növények a kertbe. Előnye továbbá, hogy a papír idővel lebomlik, a csemete gyökereit pedig nem rétjük kiültetéskor. A tojástartót, mit szaporítótálcát használjuk, ebbe egyszerre több magot is vethetünk.

Következő cikkünkben bemutatjuk, hogy mikor kezdjük a palántázást, illetve mit és hogyan érdemes előnevelni.

 

Nagy Adrienn

Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

 

Ajánló

palanta600_400

Tojáshéjba, tojásdobozba is palántázhatunk!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három − 1 =

hirdetés