A látvány, ami rabul ejt: teljes szépségében pompázik Gül Baba türbéjének teraszos függőkertje

Budapest második kerületében, az eldugott kis budai utcák egyikében található a világ legészakibb iszlám szent helye, a Gül Baba türbéje, amely az egyetlen működő iszlám zarándokhely a keresztény Európa területén. Néhány éve teljes körű felújításon esett át; függőkertje kora nyártól őszig teljes szépségében pompázik. A Duna közelében álló műemlékből pazar panoráma nyílik a pesti oldalra, a Parlamentre, a Duna hídjaira. 

– A megújult függőkert teraszain minden évszakban más élmény várja a látogatókat. Az örökzöldek kertjében tulipán, nárcisz, írisz, fritillaria, a rózsakertben rózsakülönlegességek, az illatkertben pedig rozmaring, zsálya, kakukkfű, oszlopos citrusok illatoznak. A kertben csaknem 140 fa, 2300 cserje, több mint 400 rózsa, sötét- és krémrózsaszínű, 50 centiméteres parkrózsák, magas törzsű rózsák, a támfalak előtt kúszórózsák, valamint 2700 évelő növény, továbbá 570 évelő- és kúszónövény kapott helyet – írja a magyarepitok.hu.

Fotóink 2020. június 1-jén készültek

Andor Anikó tájépítész többek között a Gül Baba Türbe komplex táj- és környezetrendezési tervéért 2019-ben az „Év Tájépítésze” díjat nyerte el.

Információk, képek: gulbabaalapitvany.hu

 

2014-ben, felújítás előtt így festett a türbe

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 + kettő =

hirdetés