Edd magad szépre! Nyári ételek, melyek hozzájárulnak a bőr egészségéhez

Az nyilvánvaló mindenki számára, hogy az alkohol és a zsíros ételek kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára, de az kevéssé köztudott, hogy a narancssárga, piros és sötétzöld zöldségek, gyümölcsök ellenállóbbá teszik a bőrt a leégéssel szemben, a máj, a tojás és a halak pedig a már leégett bőr gyógyulását segíthetik. 

Nyáron a szervezet energiaigénye jelentősen lecsökken, ezért nagy melegben nem ajánlott a túlzottan nehéz, zsíros ételek fogyasztása. Napközben legjobb a saláta, a friss gyümölcs, esetleg a teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek vagy a müzliszelet, de nem terheli meg az emésztőrendszert a joghurt, a kefir vagy a sonkával, sajttal és zöldségekkel (paradicsommal, paprikával, uborkával) készített szendvics sem. Szintén fontos, hogy este még nyaraláskor se együnk túl későn, vacsorára válasszunk grillezett, párolt, nyárson sült halat, csirkehúst vagy zöldségeket és friss salátát – javasolja Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

A bőr védelmét segíti a sárgarépa, a kaliforniai paprika, a paradicsom, a sütőtök, a sárgabarack, a sárga- és görögdinnye, a paraj, a sóska és a brokkoli. Ezek a bennük lévő béta-karotin tartalomnak köszönhetően, a Nap UV sugarainak kiszűrésével, hozzájárulnak a bőr napozás közbeni védelméhez.

Ha mégis leég a bőrünk, fogyasszunk minél több tejet, tejterméket, májat, tojást és olajos halat, az ezekben lévő A-vitamin ugyanis segíti a bőr újraképződését és gyógyulását. A friss gyümölcsökben, zöldségekben lévő C-vitamin pedig a bőr rugalmasságáért felelős kollagén képződéséhez szükséges, így ezeket is célszerű rendszeresen beiktatni. A napozáskor túlságosan nagy mennyiségben képződő szabad gyökök semlegesítését emellett a növényi olajokban, búzacsírában, olajos magvakban lévő E-vitamin antioxidáns hatása is segítheti.

Napozáskor a szervezet a fokozott verejtékezéssel nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszít. Ezeket legalább napi két, két és fél liternyi vízzel, ásványvízzel, hígított natúr zöldség- és gyümölcslével, cukormentes teával vagy limonádéval érdemes pótolni. Az alkohol fogyasztását pedig – annak vízhajtó és fényérzékenyítő hatása miatt – ilyenkor kerülni kell.

Forrás: Semmelweis Egyetem

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + nyolc =

hirdetés