Klimax: nem a vég, hanem egy új kezdet. Természetes módon is enyhíthetők a változókor legzavaróbb tünetei

Ma már sokféle eredményes módszer létezik a változó korral együtt járó klimaxos tünetek enyhítésére, sokan még mindig szükséges rosszként élik meg ezt az időszakot, s nem különösebben foglalkoznak az időközben fellépő tünetekkel sem – állítja Prof. Dr. László Ádám, a Magyar Menopauza Társaság elnöke.

A változókor, más szóval a klimaktérium az utolsó havivérzést (a menopauzát) megelőző, és az azt követő néhány év. Ilyenkor a késő negyvenes, korai ötvenes éveikben járó nők szervezete teljesen átalakul: a nemi hormonrendszer, azaz a progeszteron és az ösztrogén szintjének változása, a menstruációs ciklus elmaradása számos kellemetlen tünettel járhat. Az, hogy a tünetek kinél mikor jelentkeznek, teljesen egyénfüggő: léteznek olyanok, akik még a negyvenes éveik közepén is termékenyek maradnak; vannak, akiknél semmiféle panasz, tünet nem jelentkezik, így az életminőségük sem romlik. Esetükben kezelésre általában nincs szükség. A hazai és nemzetközi statisztikai adatok szerint a változókorba lépő nőknek mindössze 25-35 százaléka tünetmentes.

A nők többségénél kisebb-nagyobb mértékben, enyhébb-súlyosabb formában kellemetlen panaszok jelentkeznek. A legszembetűnőbb tünet, hogy megváltozik a menstruációs ciklus, azaz gyakoribbá vagy ritkábbá válik, később pedig teljesen megszűnik. Ezt hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr és nemi szervi szárazság, hízékonyság kísérik. Sajnos ebben az időszakban a legtöbb nőnek megváltozik a hangulata is, gyakrabban sírnak, érzékenyebbé válnak. A változásokkal párhuzamosan csökken vagy akár meg is növekedhet a szexuális aktivitás, a nemi étvágy. Ezt az időszakot számos szomorú lelki tünet kísérheti és követheti: a megváltozott női szerepminták miatti feleslegessé válás érzése, kiüresedés, rossz párkapcsolat. Mindezeket a tüszőhormon hiánya okozza. Ennek késői veszélyei is vannak: a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribbá válása.

A változó korra is léteznek megoldások

Ártéri japán keserűfű. A japánok és a kínaiak évszázadok óta fogyasztják a növény szárát és gyökereit, mert úgy vélik, hogy öregedésgátló hatással bír

– Szemben a nyugati mintával, sajnos nálunk még a változó kori tünetek enyhítésének szükségessége sem mindig egyértelmű az érintettek számára – mondja Prof. Dr. László Ádám. Holott a változókor ideje is megkönnyíthető, akár hormonális terápiával, vagy ha ez ellenjavallt, illetve ha valaki nem akar hormont tartalmazó készítményt használni, akkor természetes módokon is, ez pedig sokat segíthet abban, hogy pozitívan éljék meg ezt az időszakot és az utána következő éveket. A növényekből származó fitoösztrogének enyhíthetik a klimaxos tüneteket, hatékonyan pótolhatják a szervezetből eltűnő ösztrogént. Ezért is ajánlott a változó korban lévőknek a vörösbor, a szója, a fekete áfonya fogyasztása. Az ártéri japán keserűfű kivonatának hatásai is kedvezőek; az északi féltekén honos növény a kontinentális és a szubtrópusi területeken egyaránt előfordul, gyönyörű világoszöld levelei miatt többnyire az épített kertekben díszeleg, ugyanakkor a japánok és a kínaiak már évszázadok óta fogyasztják szárát és gyökereit.

Senkinek nem kell beletörődnie a kellemetlen tünetekbe!

– A nők ezt az időszakot rendkívül nyomasztónak és kellemetlennek élik meg a hormonális változásokkal járó panaszok miatt. Ugyanakkor senki sem köteles segítség nélkül elviselni ezt a változást! A hormonális kezelés mellett számos biztató, akár természetes módszer létezik a menopauza tüneteinek enyhítésére. Érdemes már csak azért is orvoshoz fordulni, hogy megismerhessük a legújabb kezelések lehetőségeit – hívja fel a figyelmet Prof. Dr. László Ádám, a Magyar Menopauza Társaság elnöke.

Érdekességeket, további információkat a változó korról a menopauza.blog.hu weboldalon olvashat.

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó összeállítások

A magyar nők nem foglalkoznak a változó korral? Természetes módszerek

A magyar nők nem foglalkoznak a változó korral? Természetes módszerek

Hasznos mobilalkalmazás nőknek: periódusnaptár, cikluskövető app

Hasznos mobilalkalmazás nőknek: periódusnaptár, cikluskövető app

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 17 =

hirdetés