Sportból is megárt a sok. Mikor, mit, mennyit mozogjunk?

Ha valaki rászánja magát a mozgásra, felmerül a kérdés: hányszor érdemes egy héten beiktatni az edzést és mennyi ideig tartson egy-egy tréning? 

A legfontosabb, hogy fokozatosan szoktassunk hozzá testünket a terheléshez, ne legyen sok(k) az első alkalom, mert ez elveheti kedvünket a folytatástól. Az intenzitás akkor jó, ha érezzük az edzés hatását, elfáradunk becsületesen, de nem érezzünk magunkat rosszul a terheléstől. Hetente minimum kétszer érdemes mozogni, de még jobb, ha háromszor tréningezünk. Az edzés időtartama kezdetben legalább fél, háromnegyed óra legyen, amit később kitolhatunk egy-másfél órára is akár, ennél hosszabb ideig viszont nem ajánlott terhelni a testünket.

Amire figyeljünk: edzés előtt másfél-két órával már ne együnk, tele gyomorral ugyanis nem fog menni az edzés. Az sem optimális, ha túl sok idő telik el az utolsó étkezés és az edzés között, mert akkor az energiahiány miatt nem tudjuk majd a maximumot nyújtani. Mozgás közben ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról sem: fogyasszunk szénsavmentes ásványvizet, vagy izotóniás italt, ami pótolja az igénybevétel hatására kiürült vitaminokat, ásványi anyagokat. Tréning után sem kell éheznünk, ha fogyni szeretnénk, akkor sem! Vegyünk magunkhoz elegendő fehérjét, ez nagyon fontos; fogyaszthatunk natúr csirkemellet, halat, tojást, túrót, tofut vagy egy ízletes protein turmixot. Némi szénhidrátot is iktassunk be, megteszi egy banán is, vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, esetleg saláta.

A mozgás után hagyjunk egy-két napot izmainknak a pihenésre, regenerálódásra és folytathatjuk a munkát!

Irány a fitness terem!

Sokakban él negatív képzet a fitness termekkel kapcsolatban, és emiatt gondolatban is elutasítják, hogy ellátogassanak egy ilyen létesítménybe. Azt gondolják (többnyire tévesen), hogy fitness terembe csak kigyúrt férfiak és tökéletes idomú nők járnak, ezért tökéletlenebb fizikummal jobb távol maradni.

Tény, hogy akiknél az edzés életforma, és nemcsak a fogyást szolgálja, azokon látszik a befektetett energia eredménye. Ám a vendégek többsége éppen azért jár fitness terembe, mert nem elégedett magával, változni, formásodni szeretne. Szóval nem kell attól tartanunk, hogy esetlen kezdőként kinevetnek, vagy kinéznek onnét. Egy fitness teremben minden segítséget megkapunk ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célt.

Első alkalommal érdemes edző segítségét kérni, akinek elmondjuk, miben szeretnénk változni, ő pedig összeállítja nekünk a személyre szabott programot. Megmutatja, hogy a különféle gépek mire valók, és elmagyarázza a gyakorlatok helyes végrehajtását is. A későbbiekben is bármikor fordulhatunk hozzá kérdéseinkkel.

Amennyiben inkább a csoportos mozgásformákat találjuk vonzónak, azokat is kipróbálhatjuk, a fitness termek többségében számos aerobik óra várja a vendégeket. Fontos, hogy megtaláljuk azt (vagy azokat) a programokat, amelyeket szívesen végzünk, így hosszú távon kitart a lelkesedésünk. Az is jó megoldás, ha változatosan állítjuk össze az edzéstervet, így nem válik unalmassá. Érdemes a kardió és súlyzós edzéseket egyaránt beiktatni a repertoárba, hiszen a legjobb eredményt így érhetjük el.

Írta: Kertész Mónika fitness tréner

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 + 11 =

hirdetés