Dani útja. Hiánypótló online kiadvány az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek mindennapjairól

Magyarországon mintegy 4000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, csaknem 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul.

Dani útja címmel jelent meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenesen elérhető kiadványa, amely egy 1-es típusú cukorbetegséggel élő kisgyerek betegútját mutatja be a tünetek jelentkezésétől az ellátáson át a diabéteszes mindennapokig.

Az alapítvány célja, hogy az áttekinthető és informatív kiadvány segítségével a pedagógusok gyorsan átlássák, mely tünetek esetén gyanakodhatnak cukorbetegségre, valamint, hogy milyen vizsgálatok, napi tevékenységek kapcsolódnak egy cukorbeteg gyermekek mindennapjaihoz. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. Ezért is fontos, hogy környezetük – beleértve a családot, az óvodát, iskolát, sportklubot – minél több ismeretet kapjon a diabéteszről, és arról, hogy mi történik egy 1-es típusú cukorbeteg gyerekkel a betegség felfedezésétől a kezelésen át a mindennapi tevékenységekig.

A Dani útja infografika a jövőben beépül az alapítvány pedagógusoknak szóló ingyenes diabétesz képzési programjába. 

„Amikor kiderül, hogy egy kisgyereknek magas a vércukra, számtalan dilemma merül fel az őt körülvevő felnőttekben: hova forduljanak, milyen kezelések várnak a gyermekre, hogyan élhetnek ezután… Ezekkel a kérdésekkel mi is találkoztunk a pedagógusoknak szóló ingyenes diabétesz továbbképzéseinken, a Belevalókon. Az egészségügyi ellátás mellett a Dani útja online kiadványban megmutatjuk, hogy megfelelő odafigyeléssel az egészséges gyermekekhez hasonló életminőségben, aktívan élheti meg kis hősünk a gyerekkor élményeit a mindennapokban. Fontosnak tartjuk, hogy a teendőkről és tudnivalókról ne csak az előadásainkon beszéljünk, hanem egy egyszerű, jól áttekinthető, pontonként kipipálható ellenőrző listát készítsünk, amely érthető és elérhető bárki számára, akinek a környezetében 1-es típusú cukorbeteg él. Így született meg a Dani útja infografika” – mondta Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója.

Az online kiadványban külön fókuszt kapott a sport jelentősége, ugyanis gyakran előfordul, hogy a pedagógusok tévhitek miatt nem tanácsolják, hogy a diabéteszes gyermek részt vegyen a testnevelés órán, edzésen. Pedig minden gyermeknek joga van a számára kedves mozgásforma gyakorlására, és a rendszeres testmozgás a cukorbetegek számára kifejezetten javasolt, hisz segít állapotuk karbantartásában is. Ezért a Dani útja és a testmozgás infografika lépésről lépésre szemlélteti, milyen teendők mellett válik a sportolás a diabéteszesek számára elérhetővé. Kitér arra is, hogy a mindennapi testmozgáskor is rendben legyenek a vércukorértékek, melyhez kis odafigyelés szükséges: valamennyi szempontot és a szükséges kellékek listáját is bemutatja a Dani útja infografika, egyszerű, átlátható formában.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány korábban Dia útja néven hozott létre hasonló kiadványt a 2-es típusú diabéteszes betegútról, amely az egycseppfigyelem.hu weboldalon érhető el.

A „Dia útja” egy 39 éves, kétgyerekes anyáról szól, akinek egy rendezvényen magas volt a vércukra. Az ábra segítségével követhető, hogyan jut el DIA a szakszerű ellátásig, és milyen válaszutak elé kerül. A kiadvány arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki ellenőriztesse időnként a vércukorszintjét, és ha az érték eltér a normálistól, forduljon háziorvosához, aki tovább irányítja, ha kell, akár diabetológiára, szakorvoshoz. Az időben felfedezett cukorbetegség jól kezelhető, és a szövődmények elkerülhetők.

 

Az online kiadványokat innét lehet letölteni

Dani útja >>

Dia útja >>

Hasznos információk

Belevalók – diabétesz oktatóprogram pedagógusoknak >>

Blog – Cukkerberg >>

Cukorbeteg Kisokos >>

KiDS-oktatási anyag >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 1 =

hirdetés