Fejleszd a memóriádat és a mentális képességeidet! 150 szórakoztató feladvány, agytorna felnőtteknek. Könyvajánló

Amikor betöltünk egy bizonyos életkort, gyakran észrevesszük, hogy nehezebb visszaemlékezni eseményekre, memorizálni adatokat vagy gyorsan reagálni egy beszélgetésben. Az évek múlásával gyengülnek a mentális képességeink, de akik edzik az elméjüket, azok nagyobb eséllyel megőrizhetik mentális frissességüket. 

Az Agytorna 2. – Fejleszd a memóriádat és a mentális képességeidet! c. kiadvány az emlékezet, a figyelem, a pszichomotorikus képességek vagy éppen a tér-idő érzékelésének fejlesztésében segít. Felnőtteknek, érett korúaknak készült, de gyerekeknek is válogathatunk belőle egy-egy feladványt. A kötet 150 gyakorlatot tartalmaz, a kiadó szerint már napi néhány feladat elvégzése is érezhető fejlődést hozhat. Bárhogy is legyen, a kötet feladványai szórakoztató időtöltést nyújtanak, és a hagyományos rejtvényeknél sokkal jobban megmozgatják az agytekervényeket.

A kognitív képességek éppen olyanok, mint a fizikaiak: folyamatos edzés nélkül elgyengülnek, és ahogy az évek telnek, egyre súlyosabb gondok is adódhatnak. 

A könyv nem alkalmas arra, hogy mentális nehézségekkel vagy betegséggel, netán idegrendszeri betegségekkel küszködő embereket gyógyítson, lehetséges ugyanakkor, hogy munkájuk során néhány gyakorlatot felhasználhatnak pszichológusok, pszichiáterek vagy ideggyógyászok is. 

A kötetet a Mental Training Program inspirálta, pszichológusok összeállításával készült. Hat különböző részből áll: emlékezet, figyelem, fejszámolás, logikus gondolkodás, nyelv, pszichomotorikus és térbeli tájékozódás. Mindegyik rész 25 feladatot ölel fel. 

A fejezetek többféle gyakorlatot is tartalmaznak, hogy gyakorolhassuk a kapcsolódó fogalmakat, valamint a kiegészítő elemeket. Például az emlékezetet körüljáró fejezetben vannak a rövidtávú, az életrajzi, a szemantikai emlékezethez kapcsolódó gyakorlatok stb. A logikai fejezetben pedig olyan gyakorlatokat találunk, amelyek az asszociációs készséget fejlesztik. A feladatok nehézségi szintje fokozatosan emelkedik. A kötet végén találhatók a megfejtések.

Egy feladatot ismertetünk a Memória fejezetből (23. oldal)

Memorizáld a következő történetet, majd döntsd el, hogy az állítások közül melyik igaz, melyik hamis.

A Kovács házaspár a gyerekeikkel együtt a Vidámparkban töltötte a napot. A kisfiúnak, Adriánnak nagyon tetszettek a bohócok és az elvarázsolt kastély, a hullámvasút viszont nem. Melinda, a lányuk remekül szórakozott a hullámvasúton és élvezte az ugrálást a gumiasztalon, az óriáskereket viszont unta. Benjámin, az apa egyedül a tükörpalotában érezte jól magát, a hullámvasúton felfordult a gyomra. Végül az anya, Piroska nagyon élvezte az óriáskereket és a tükörpalotát.

Állítások. Igaz vagy hamis?

A család fiúgyerekét Benjáminnak hívják.

Az anya neve Piroska.

Benjámin remekül érezte magát a hullámvasúton.

Az anya élvezte az óriáskereket és a tükörpalotát.

Adriánnak nagyon tetszett az elvarázsolt kastély, de a hullámvasút egyáltalán nem.

Melinda nagyon unta az óriáskereket.

Benjámin és Piroska élvezte a tükörpalotát.

Melinda imádta a hullámvasutat, de a gumiasztalt már nem.

 

A kötet a Napraforgó Kiadó gondozásában jelent meg. Itt rendelhető >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 5 =

hirdetés