5 jó megoldás városi kertészkedéshez

A városi élet velejárója a korlátozott tér; kis területen pedig nem olyan egyszerű zöldségeket nevelni, mint ahogy a kertvárosi vagy vidéki udvarokon. Van azonban néhány kertészeti módszer, stratégia, amit követve jól gazdálkodhatunk a rendelkezésünkre álló térrel.

Konténer kertészet

Sokféle konténerben, vagy virágcserépben nevelhető gyümölcs-, zöldség- és fűszernövényfajta létezik, melyek jól tűrik a terjeszkedést gátló szűk teret. Csak válasszuk ki a megfelelő konténerméretet és gondoskodjunk a rendszeres táplálék utánpótlásról komposzttal, trágyával.

Mivel a legtöbb zöldség sok napsütést és a vizet igényel, így az egyik legnagyobb előnye ennek a módszernek, hogy mobilis. Időjárástól függően helyezhetjük át a növényeket, anélkül, hogy gyökereik sérülnének az átültetés miatt. És mivel különböző méretűek, akár őket erkélyen, ablak párkányon is elhelyezhetők. Ügyelünk arra, hogy a nagy edények beültetés után igen nehezek lehetnek, ezt el kell, hogy bírja az erkély, vagy a párkány.

Emelt ágyások

Van, hogy foltnyi földterület és gyenge talajadottságok miatt nem tudunk konyhakertet kialakítani. Ekkor használhatunk emelt ágyásokat. Ez esetben a talajra több réteget hordunk fel, és azokba ültetjük a növényeket. Az alsó réteg elfedi a gyomokat és az eredeti talajt, ez a rész lehet újságpapírból vagy szalmából. A következő szint a komposzté vagy trágyáé, ebbe kerülnek a palánták. A záróréteg pedig a talajtakarás. A szinteket rendszeresen fel kell tölteni, így fenntarthatjuk az ideális vízvezető, megfelelő tömörödésű talajszerkezetet. Az emelt ágyásokat deszkákkal vagy kövekkel kell keretezni, hogy megtartsa a szinteket. Speciális eset, amikor szalmabálába ültetünk, ekkor a bálát kell összekötni.

Lasagna kertészet

Az ún. lasagna kerteket egymásra helyezett szerves anyagok képezik. Tulajdonképpen komposzthalmot alakítanak ki például széna, kávézacc, kerti hulladékok és komposztálható ételmaradékok felhasználásával. Váltakozva kerülnek lefektetésre a zöld rétegek (levágott fű, kerti nyesedék, zöldségek, gyümölcsök) és barna rétegek (széna, lefőzött kávéőrlemény, őszi levelek, tőzeg, szárított tűlevelek, újságpapír stb.).

 

Szinte hihetetlen, de egy-két méter magas halom rétegelt komposzthalom gazdag, ültetésre kész talajjá válik néhány hét alatt.

Függőleges kert

Ha horizontálisan – vízszintesen – nem tudunk kertet kialakítani, építkezzünk vertikálisan! Akasztós kosarak, tornyokba rakott PET palackok, PVC csövek, raklapok is lehetnek termelő közegek. Csupán a talaj, valamint a szerkezeti elemek megfelelő rögzítését és a vízáramlást kell biztosítanunk.

Közösségi kertészet

Hazánkban is egyre elterjedtebb a közös gazdálkodás. Ennek a kertészkedési formának nem csak kézzel fogható, learatható termése van, de új barátságok szövődhetnek és a helyi lakóközösséget is összekovácsolja.

Szerző: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 9 =

hirdetés