Idén is megválasztják az Európai Év Fáját, már lehet szavazni! A magyar jelölt Zengővárkony 300 éves szelídgesztenyéje

Idén is meghirdették az Európai Év Fája versenyt, a döntős fákra már leadhatók a szavazatok a verseny weboldalán. Akárcsak tavaly, idén is két fára szavazhat mindenki 2018. február 1. és 28. között. Az utolsó héten (február 22. és 28. között) a szavazás titkos, a szavazatok száma ebben az időszakban nem látható. Az eredményeket március 21-én a Brüsszelben megrendezett díjátadó gálán jelentik be.

Az első európai versenyt 2011-ben rendezték meg, azóta a résztvevő országok száma ötről tizenháromra emelkedett.

A hazai jelölt Zengővárkony hős szelídgesztenyéje, ez a fa látható a fenti képen. 

– Zengővárkony messze földön híres ősi szelídgesztenyéséről, mely körbeöleli a 400 lelkes kis falut. A helyiek számára a gesztenye biztosított gyarapodást, ezért aztán féltve őrizték, ápolták fáikat. A századok során a fa kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. A 300 éves gesztenyefa a helyiek számára a folytonosság jelképe, élni akarása máig erőt ad a hétköznapok küzdelmeihez – áll az ismertetőben.

A zengővárkonyi szelídgesztenye 12 versenytársa között megtalálható egy ritka almafafajta Szlovákiából, vagy a világ legnagyobb parafatölgye, Portugália jelöltje. A versenyben szerepel a cserkészmozgalom szimbólumává vált angliai tölgy és több, különféle veszélyeket – kéregrákot, tűzvészt vagy árvizeket – túlélő fa is.

A 2018-as Év Fája verseny döntősei – fotókkal >>

www.treeoftheyear.org

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 5 =

hirdetés