Dekoratív, illatos virágzatú futónövény: japán futólonc

A futónövények csodás látványt nyújtanak virágzási időszakban. Közülük való a japán futólonc (Lonicera japonica), amely a mácsonyavirágúak (Dipsacales) rendjébe, ezen belül a loncfélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik. Eredeti előfordulási területe Kelet-Ázsia volt. A természetes élőhelyei a nevét adó Japánban, valamint Kínában és a Koreai-félszigeten vannak. Manapság dísznövényként a világon számos helyen termesztik, hazánkban is gyakran találkozhatunk vele.

A japán lonc függőlegesen és vízszintesen is könnyedén terjeszkedik. Függőleges, egybefüggő felületeken akár 10 (!) méter magasra is felkúszhat. Sűrűn nyíló tölcsér alakú illatos virágai sárgák és fehérek, figyelemfelkeltőek, dekoratívak.

A növény nem igényel különösebb gondozást. Ha nem kap támfalat, a talajon terjeszkedik, ezért talajtakarónak is kiváló. Metszéssel szépen alakítható, a metszést tavasszal érdemes elvégezni, a túl hosszú, sérült, elhalt vagy elöregedett hajtásokat el kell távolítani.

Télen a japán lonc 3-4 milliméter átmérőjű sötétkék bogyós termést hoz, így ebben az időszakban is dekoratív növénye a kertnek, leveleit megőrzi a hideg hónapokban is. Bogyói az emberre nézve mérgezőek, de a madarak előszeretettel fogyasztják.

Jól tűri a napos helyet, de félárnyékban is szépen fejlődik; teljesen árnyékolt helyre nem érdemes telepíteni. Kedveli a lazább, humuszos, jó vízgazdálkodású talajt. Érdemes mulccsal, kőzettel vagy forgáccsal beteríteni a talaját, így védhető a gyökérzet a kiszáradás ellen. Elég jól tűri a szárazságot, vízigénye közepes.

Fotók: Szépítők Magazin/MM

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tíz + 12 =

hirdetés