Kezdődik a Szedd le magad! 10 hasznos tipp gyümölcsszedéshez
A saját kezű gyümölcsszedés hazánkban több mint 40 éve indult útjára. Nagyon sokáig nem is hirdették, nem is reklámozták, így csak keveseknek adatott meg a lehetőség, hogy éljenek vele. Inkább csak a közelben lakók értesültek róla. Egyre több gazda nyitja meg a kapuit az érdeklődők előtt, és egyre többen kimondottan keresik ezeket a kerteket. A vásárlók is rájöttek már, hogy ezekben a gazdaságokban nem a hipermarketekben kapható, éretlenül leszedett, akár több száz vagy több ezer kilométerről ideszállított, mesterségesen érlelt termékekhez juthatnak hozzá, hanem valódi, friss áruhoz.
Májusban már több gyümölcs és zöldség is szüretelhető Szedd magad! keretében. M. Szendrey Piroska hasznos információkat gyűjtött egybe: A gyümölcsszedés tízparancsolata címmel. Ebből nyújtunk most egy kis ízelítőt.
Informálódjunk előre az adott gazdaságnál, hogy a tervezett látogatás idején nyitva vannak-e. Előfordulhat ugyanis, hogy előző nap leszedtek minden érett gyümölcsöt a látogatók, ezért a kertet pár napra be kell zárniuk. Az időjárási viszonyok miatt is sor kerülhet a kert ideiglenes bezárására.
A gyümölcs könnyen felszívja magába a vizet, és utána hamarabb megrohad, ráadásul a súlya is több lesz, így többet kell fizetnünk érte. Tehát, se esőben, se néhány napos esőzést követőnapokon ne menjünk még gyümölcsöt szedni, várjuk meg, míg ideális körülmények lesznek a gyümölcsös kertben.
A korai érkezés lehetőséget ad nekünk arra, hogy a friss és ízletes gyümölcsökből válogassunk, mielőtt mások is
megérkeznének és a kínálat is csökkenne. Elkerülhetjük vele a legmelegebb időszakokat és a gyümölcsösben végzett munkát kényelmesebbé, kellemesebbé tehetjük.
Ügyeljünk arra, hogy ne törjük le a gyümölcsfák ágait, és kerüljük az öregebb fákra való felmászást! Mindig kövessük a kijelölt útvonalakat, hogy véletlenül se tapossuk le a földön növő gyümölcsszemeket, például az
epreket.
Mindig a szép, egészséges szemeket szedjük le kocsánnyal együtt, hiszen így tovább eláll a gyümölcs. A kevésbé éretteket hagyjuk fent az utánunk jövőknek, kivéve, hogyha befőttet szeretnénk eltenni. Azokhoz ugyanis a
keményebb szemek a legmegfelelőbbek.
A Gyümölcsszedés Tízparancsolata >>
Nyitókép: syd.oztr/Pexels
Korábbi összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.