Az indián farmer lenyűgözte a világot. A színpompás üveggyöngy kukorica története

A színpompás díszítőkukorica vagy üveggyöngy kukorica ősszel tűnik fel a hazai piacokon és a virágüzletekben, bár még mindig ritka különlegességnek számít idehaza. Aki szeretne, maga is termeszthet a kertjében glass gem kukoricát, a vetőmag ugyanis már elérhető.

Fotó: timlewisnm/flickr

A rendkívül látványos kukoricafajt Carl Barnes cherokee indián kertész kezdte el nemesíteni különböző fajokból, a színes kukorica az USA-ból, Oklahomából indult világhódító útjára. Az indián farmer nagy tapasztalattal rendelkezett a kukoricatenyésztés területén. Barnes elkezdte kutatni az ősi kukoricafajtákat; elkülönítette azokat az ősfajtákat, melyeket az indián törzsek elveszítettettek az 1800-as években, az áttelepítések során. Kísérletezései során nagy felfedezésre tett szert: a Cherokee, Osage és Pawnee fajták keverékéből apró csutkák fejlődtek, színes kukoricaszemekkel. Amikor bemutatta a színes kukoricát egy kertészeti kiállításon, rögtön talált maga mellé társat, Greg Schoen személyében, aki nagyobb területen elkezdte termelni a szivárványszínű kukoricát. Mindez nem is régi történet, Barnes a glass gem kukoricát az 1990-es években fedezte fel, a kukorica termesztése a 2000-es évek elején kezdődött. Ahogy a kukorica a hagyományos fajtákkal keveredett, új törzseket hozott létre, az egymást követő ültetés eredményeként a kukorica évről évre színesebbé vált. A különleges növény 2012-ben „robbantotta fel” az internetet, amikor is az egész világot bejárták a Facebookon a fajtáról készített fotók. Barnes 2016-ban hunyt el.

Fotó: Petr Kratochvil

Az arizonai Seed Trust nevű vetőmagcég ekkoriban csatlakozott a termesztőkhöz, és hamarosan megkeződött a vetőmagok árusítása. Már interneten is beszerezhető.

A magokból 1,5-2 méteres növények fejlődnek, melyek 2-6 darab termést hoznak. A színes kukorica 100-120 nappal a vetés után takarítható be. A kukorica a napos helyet kedveli.

 

Nyitókép: Petr Kratochvil

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × öt =

hirdetés