Karfiol krémleves
A karfiol nagyon egészséges zöldség, tele fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, érdemes beiktatni a mindennapok étrendjébe. A keresztes virágú zöldség 130 grammjában mindössze 25 kalória található, cserébe bővelkedik C-vitaminban, folsavban és rostokban.
Hozzávalók
40 dkg karfiol
35 dkg burgonya
5 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
200 ml főzőtejszín
¼ tk só
¼ tk bors
5 dkg vaj
1 tk morzsolt rozmaring
1 tk morzsolt petrezselyem
1 tk morzsolt zeller
1 tk őrölt fűszerkömény
Elkészítés
A karfiolt mossuk meg, távolítsuk el a leveleket, majd bontsuk szét kisebb darabokra a rózsákat.
A burgonyát hámozzuk meg, mossuk át, majd kockázzuk fel. Tegyük őket egy sütőedénybe, adjunk hozzá pár gerezd fokhagymát, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Keverjük meg, fedjük le alufóliával és előmelegített sütőben 30 percig süssük. Vegyük le róla az alufóliát, majd süssük még 15 percig.
Egy főzőedényben olvasszunk meg kevés vajat, majd amikor már megolvadt, adjuk hozzá a fűszereket és 1-2 percig pirítsuk. Tegyük hozzá a megsült zöldségeket – nem kell megvárni, hogy kihűljenek. Sózzuk, borsozzuk és öntsük fel épp annyi vízzel, ami ellepi. Ha kevésbé sűrűre szeretnénk készíteni, adjunk hozzá ízlés szerint 2-3 deci vizet.
Főzzük kb. 30 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük el, és melegítsük össze, már ne forraljuk fel.
Tálalhatjuk friss kenyérrel, pirítóssal, olajos magvakkal.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.