Őszibarackos bécsi túrós palacsinta
Kicsit hosszadalmasabb elkészíteni, mint a hagyományos palacsintát, de érdemes rászánni egy kis időt, mert nagyon finom, és általában azok is szeretik, akik egyébként nem rajonganak a palacsintáért.
Hozzávalók
A töltelékhez
50 dkg túró
3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
2 evőkanál tejföl
3 tojás
1 citrom reszelt héja
1 tk vaníliakivonat (vagy 1 rúd kikapart magja)
6 dkg vaj
5 db őszibarack (befőtt)
+ 10 db palacsinta
Öntethez
2 tojás
1 tk vaníliakivonat
2-3 ek cukor
1 kk vaníliakivonat
1,5 dl tej
porcukor a szóráshoz és barack a tálaláshoz
Elkészítés
A szokásos módon süss 10 palacsintát, kevés vaníliával ízesítsd.
A túrót törd össze egy tálban, alaposan keverd össze a tejföllel.
Olvaszd fel a vajat, a tojásokat válaszd ketté. A fehérjét verd kemény habbá, a sárgákat a cukorral keverd fehéredésig.
A kikevert sárgákat add a túróhoz, keverd hozzá a vaníliát, a citromhéjt, az olvasztott vajat.
A barackokat kockázd fel, s keverd a töltelékhez. Végül a tojáshabot is keverd hozzá óvatosan.
Töltsd meg a túrós töltelékkel a palacsintákat a hagyományos módon, feltekerve, majd vágd ketté őket.
Vajazz ki egy tűzálló tálat és sorakoztasd sűrűn egymás mellé a felezett palacsintákat.
Egy kis keverőtálban két tojást keverj a cukorral simára, ízesítsd ezt is vaníliával, majd öntsd fel a tejjel. Alaposan keverd össze és öntsd a palacsintákra.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd aranybarnára. Sütési idő kb. negyed óra.
Az elkészült palacsintát porcukorral hintsd meg és barackgerezdekkel tálald.
Fotók, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.