Máklisztes palacsinta áfonyalekvárral vagy édes fahéjjal párolt almareszelékkel. Gluténmentesen is elkészíthető
Mindazok, akik kedvelik a mákos édességeket, ezt a palacsintát is nagyon fogják szeretni. Verhetetlen előnye, hogy pár perc alatt kikeverhető és megsüthető. Mivel a mákliszt – ami nem azonos a darált mákkal – gluténmentes, ha a máklisztet nem búzaliszttel, hanem rizsliszttel vagy más gluténmentes őrleménnyel egészítjük ki, gluténmentes édességet kapunk.
A máklisztről
Több hazai gyártó kínálatában megtalálható. Bár hasonló finomságú őrlemény házi módszerekkel is előállítható darálással, a mákliszt más eljárással készül. Először is az olaj jelentős részét kisajtolják belőle, majd ezután őrlik lisztfinomságúra (finomsága nagyjából a réteslisztének felel meg). A mákliszt tehát kalória- és zsírszegényebb, miközben megtartja a mák kedvező élettani hatásait. Jóval magasabb a rost-, a fehérje-, a vitamin- és ásványi anyag tartalma, mint a búzalisztté, ugyanakkor lényegesen kevesebb szénhidrátot tartalmaz (jó hatással van többek között a vércukorszintre). Különösen gazdag kálcium-, magnézium- és vasforrás.
A mák, így a mákliszt rendszeres fogyasztása lassítja az öregedési folyamatokat, javítja, normalizálja a vér zsírcukorszintjét, idegerősítő, nyugtató hatású. Magas vastartalma miatt kismamáknak, nőknek és növésben lévő gyerekeknek célszerű rendszeresen mákos, máklisztes ételeket fogyasztani.
A máklisztes palacsinta
készülhet liszt és mák tetszőleges arányú keverékéből. Ugyanúgy keverjük ki a tésztát, mint a hagyományos palacsintatésztát, csak a liszt egy része helyett máklisztet használunk. Mi 50-50 arányban kevertük finomliszttel, de a mákliszt mennyisége növelhető is, így még karakteresebb ízt kap a palacsinta. A tésztához célszerű kevés cukrot is adni, de nem feltétlenül kell édesíteni, az édes töltelék tökéletesen ellensúlyozza a mák kissé fanyar, kesernyés ízét.
Áfonyalekvárral töltöttük meg, szerintük ez passzol hozzá a legjobban, de megtölthető cukorral, őrölt fahéjjal párolt almareszelékkel is, az alma és a mák is tökéletes ízharmóniát ad. A mákpalacsintát megtölthetjük vaníliapudinggal is; vaníliafagyit is szervírozhatunk mellé.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.