Krémes fűszeres rizspuding. Hidegen és melegen is ajánljuk!
A rizspuding egyszerűen elkészíthető, tetszés szerint ízesíthetjük. Tálalhatjuk friss gyümölccsel, lekvárral, őrölt fahéjjal vagy kakaóval.
Hozzávalók 4 adaghoz
1 liter tej (házi tejjel érdemes készíteni)
12 dkg kerek szemű rizs (a legjobb a rizottó rizs)
8 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
1 tasak vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)
csipetnyi só
1-2 fahéjrúd
pár szem kardamom
1 ek vaj
Elkészítés
Öntsük a tejet egy nagyobb lábasba, keverjük hozzá a rizst, a vaníliás cukrot és a sót. A tejet fűszerezhetjük pár szem kardamommal és fahéjrúddal. Forraljuk fel, majd forrás után mérsékeljük a hőfokot. Alacsony lángon pároljuk fedő alatt 15-20 percig, a végén vegyük ki a fűszereket (fahéjrúd, kardamom).
A tojássárgát keverjük el a cukorral, majd lassan, folytonos keverés mellett adagoljunk hozzá kb. egy merőkanálnyit a forró fűszeres tejből.
A tojásos tejet öntsük a rizses tejhez. Keverjük össze. Ekkor már ne forraljuk, a tojástól a tej pár perc alatt besűrűsödik. Fogyasztás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a vajat. Melegen, hidegen is finom. A savanykás bogyós gyümölcsök vagy az ezekből készült lekvárok illenek hozzá a legjobban, de őrölt fahéjjal vagy kakaóval is megszórhatjuk.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló összeállításaink
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.