Marcipános csokitorta robbanós cukorkával – sütés nélkül készül

A robbanós cukorkának köszönhetően kissé zajos ez a finom torta. Vicces, szórakoztató és mennyei, érdemes kipróbálni! Ha nedvesség éri a cukorkát, kipattog, ezért nagy óvatosságot és odafigyelést igényel a kivitelezés; nyirkos időben ne is kezdjünk hozzá! Heston Blumenthal-tól lestem el az ötletet, de a torta ízesítése már az én kreálmányom. 

Hozzávalók 16 centis tortaformához

25 dkg Amaretti keksz

8 dkg olvasztott vaj

2 dl 30%-os habtejszín

10 dkg fehér csokoládé

12 dkg étcsokoládé

1 tk expressz zselatin

12 dkg marcipán

3-4 dkg szeletelt mandula

2 csomag robbanós cukor

1/2 dl Amaretto likőr

Elkészítés

A kekszet morzsoljuk durvára – szerintem sokkal finomabb az alap, ha maradnak benne nagyobb, ropogós darabok, a vaj úgyis összefogja. A vajat olvasszuk meg és öntsük a morzsára. Jól keverjük össze. Várjunk vele, hagyjuk kissé kihűlni.

A tortaformát szórjuk be kevés robbanós cukorkával. A kekszes morzsához is keverjünk a cukorkából, és óvatosan nyomkodjuk el a forma aljában, majd tegyük a hűtőbe.

A tejszínt melegítsük fel – nem kell forralni!

A csokikat törjük össze és vízgőz felett olvasszuk fel.

A meleg tejszínt apránként keverjük a csokoládéhoz, közben egy spatulával szorgosan kevergessük, hogy szép fényes krémet kapjunk. Adjuk hozzá a zselatint és az Amaretto likőrt és keverjük addig, amíg teljesen egynemű és fényes krémet nem kapunk. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

A marcipánt nyújtsuk ki – mérete egyezzen a tortaformával.

Vegyük ki a hűtőből az alapot. Szórjuk meg robbanós cukorral, és óvatosan fektessük rá a marcipánt. A széleit nyomkodjuk a széléhez, hogy a krém ne tudjon átfolyni rajta.

A hideg krémet öntsük a marcipánrétegre, majd tegyük pár órára – vagy akár éjszakára – a hűtőbe.

A szeletelt mandulát pirítsuk meg, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Az alaposan kifagyott tortát ültessük egy felfordított tálra, karamellizáló pisztollyal melegítsük körbe, így gyönyörűen elengedi a krém a karimát, majd csúsztassuk le a peremet.

A tortát emeljük át egy tortatálra.

A lehűlt pirított mandulát keverjük el a robbanós cukorral és szórjuk meg a torta tetejét. Ezt a műveletet érdemes csak a tálalás előtt elvégezni, hogy bőséggel legyen a tortán a robbanóanyagból.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi | Csak mert szeretem >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − négy =

hirdetés