Tökpuding
Tök finom. Próbáljátok ki!
Hozzávalók 6 személyre
1 kg sütőtök
40-50 dkg cukor (az eredeti recept 1 kg (!) cukrot ír – kísérletezhetsz az édesítéssel)
1 citrom héja
400 ml víz
3 ek étkezési keményítő
Elkészítés
Hámozd meg és kockázd fel a tököt.
Főzd puhára, de figyelj arra, hogy ne essen szét a tök.
Szűrd le, és tedd vissza a fazékba.
Add hozzá a cukrot a citromhéjat és a vizet. Keverd össze, majd turmixold le.
Kevés vízben keverd csomómentesre a keményítőt, add hozzá a tökhöz és alaposan keverd össze. Adagold poharakba vagy tálkába és hűtsd le.
Hidegen tálald.
Tipp: a cukrot felhasználás előtt karamellizáld, öntsd fel pár evőkanál vízzel, hagyd szétolvadni a karamellt, majd így add hozzá a sütőtökhöz turmixolás előtt.
A recept a Napraforgó Kiadó 30 recept sütőtökkel c. Formás szakácskönyvében jelent meg. Különleges tökös recepteket ismertet, a teljesség igénye nélkül néhány étel, amely szerepel benne: Becsináltleves; Currys csicseriborsó sütőtökkel; Csokoládés sütőtöktorta; Pite sütőtökből, spenótból és fetából; Sötőtökkrém; Sütőtökös palacsinta; Tökfánk; Töklepény; Zabpelyhes sütőtökpite
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.