Őszibarackos batyu | Leveles tészta hajtogatás nélkül
A leveles tésztát többnyire boltban vesszük friss vagy mirelit változatban, mert az a képzetünk róla – nem alaptalanul -, hogy odahaza időigényes elkészíteni. Van azonban egy instant – vagyis gyorsan elkészíthető – változat is, melynek a receptjét Molnár Ágnes osztotta meg velünk. Mint írja: a tészta azért kapta a leveles jelzőt, mert annyira könnyű porhanyós, mint a klasszikus változat.
A receptet Ágnes egy jó barát édesanyától kapta évekkel ezelőtt. Alaptészta – amely ugyanúgy tárolható napokig a hűtőben, mint a hagyományos leveles tészta – édes és sós változatban egyaránt elkészíthető. Sokféle finomság készíthető belőle, tölteléktől függően.
Hozzávalók a tésztához (12 db őszibarackos batyuhoz)
200 g hideg vaj (az eredeti receptben 250 g margarin)
250 g finomliszt
pici só
4 evőkanál hideg víz
1 evőkanál 10 %-os ecet
ha édességhez használnánk, 2-3 dkg cukrot adhatunk hozzá
A tészta összeállítása
A hűtőből kivett vajat kockákra vágjuk és a sóval (vagy cukorral) elkevert liszttel gyorsan összemorzsoljuk. (Lehet géppel is.) A közepébe mélyedést túrunk, belemérjük a vizet és az ecetet. Gyors mozdulatokkal – főleg az ujjaink utolsó percét használva – összegyúrjuk a tésztát. Formára igazítjuk, folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük.
Legalább harminc percig pihentessük felhasználás előtt! Ha később használnánk fel, a hűtőben 3 napig tárolható, vagy le is fagyaszthatjuk. (A mirelit tésztát használat előtt legalább 1 órával tegyük át a hűtőbe.)
Őszibarackos táska
Hozzávalók
1 adag leveles tészta
3-4 szem őszibarack
1 ek étkezési keményítő
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál vaníliás porcukor
tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés
A hűtőből kivett tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk 10 percig állni.
A barackokat tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra. Keverjük össze a keményítővel és a vaníliás porcukorral.
A tésztát lisztezett felületen – vagy fólián, liszt nélkül – nyújtsuk 4-5 milliméter vékonyra és vágjunk nagy téglalapokat belőle késsel vagy derelyevágóval. A téglalap egyik felét metsszük be több helyen (lásd jobboldali fotó).
A tészta közepére tegyünk 1 nagy kanál barackot; a tészta széleit kenjük meg tojásfehérjével, a bemetszett részt hajtsuk a tetejére, majd a széleket alaposan nyomkodjuk le. A tálkában maradt barack levét Ági a hézagokon keresztül rácsorgatta a barackokra.
Sütőpapírral bélelt tepsiben – 180 fokon – süssük meg. Sütési idő kb. 16 perc. Még langyosan hintsük meg vaníliás porcukorral.
Recept és fotók: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan
Webajánló | Szeretetrehangoltan
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.