Őszibarackos batyu | Leveles tészta hajtogatás nélkül

A leveles tésztát többnyire boltban vesszük friss vagy mirelit változatban, mert az a képzetünk róla – nem alaptalanul -, hogy odahaza időigényes elkészíteni. Van azonban egy instant – vagyis gyorsan elkészíthető – változat is, melynek a receptjét Molnár Ágnes osztotta meg velünk. Mint írja: a tészta azért kapta a leveles jelzőt, mert annyira könnyű porhanyós, mint a klasszikus változat.

A receptet Ágnes egy jó barát édesanyától kapta évekkel ezelőtt. Alaptészta – amely ugyanúgy tárolható napokig a hűtőben, mint a hagyományos leveles tészta – édes és sós változatban egyaránt elkészíthető. Sokféle finomság készíthető belőle, tölteléktől függően.

Hozzávalók a tésztához (12 db őszibarackos batyuhoz)

200 g hideg vaj (az eredeti receptben 250 g margarin)

250 g finomliszt

pici só

4 evőkanál hideg víz

1 evőkanál 10 %-os ecet

ha édességhez használnánk, 2-3 dkg cukrot adhatunk hozzá

A tészta összeállítása

A hűtőből kivett vajat kockákra vágjuk és a sóval (vagy cukorral) elkevert liszttel gyorsan összemorzsoljuk. (Lehet géppel is.) A közepébe mélyedést túrunk, belemérjük a vizet és az ecetet. Gyors mozdulatokkal – főleg az ujjaink utolsó percét használva – összegyúrjuk a tésztát. Formára igazítjuk, folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük.

Legalább harminc percig pihentessük felhasználás előtt!  Ha később használnánk fel, a hűtőben 3 napig tárolható, vagy le is fagyaszthatjuk. (A mirelit tésztát használat előtt legalább 1 órával tegyük át a hűtőbe.)

Őszibarackos táska

Hozzávalók

1 adag leveles tészta

3-4 szem őszibarack

1 ek étkezési keményítő

1 evőkanál porcukor

1 teáskanál vaníliás porcukor

tojásfehérje a kenéshez

Elkészítés

A hűtőből kivett tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk 10 percig állni.

A barackokat tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra. Keverjük össze a keményítővel és a vaníliás porcukorral.

A tésztát lisztezett felületen – vagy fólián, liszt nélkül – nyújtsuk 4-5 milliméter vékonyra és vágjunk nagy téglalapokat belőle késsel vagy derelyevágóval. A téglalap egyik felét metsszük be több helyen (lásd jobboldali fotó).

A tészta közepére tegyünk 1 nagy kanál barackot; a tészta széleit kenjük meg tojásfehérjével, a bemetszett részt hajtsuk a tetejére, majd a széleket alaposan nyomkodjuk le.  A tálkában maradt barack levét Ági a hézagokon keresztül rácsorgatta a barackokra.

Sütőpapírral bélelt tepsiben – 180 fokon – süssük meg. Sütési idő kb. 16 perc. Még langyosan hintsük meg vaníliás porcukorral.

Recept és fotók: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan

 

Webajánló | Szeretetrehangoltan

 

 

Ajánló

Keksz csipkemintával

Jugoszláv kalács

Mézes kakaó

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + tizenegy =

hirdetés